Тръмп спечели в Аляска, има ли шанс за обрат в САЩ

Тръмп спечели в Аляска, има ли шанс за обрат в САЩ

Настоящият американски президент Доналд Тръмп очаквано печели гласовете на Аляска в електоралната колегия. Най-големият по площ щат на САЩ обаче има сравнително малко население и излъчва само трима делегати. Така гласовете за Тръмп стават 217, срещу поне 279 за опонента му Джо Байдън от общо 538.
Изборните резултати в Северна Каролина, Джорджия, а според някои медии и в Аризона, все още трябва да бъдат решени. Тръмп обаче води само в Северна Каролина.
Ако ситуацията се запази без изменение, Байдън ще е победителят от последните президентски избори в САЩ, проведени на 3 ноември и то с голяма преднина от над 5 милиона гласа и 74 делегата в Избирателната колегия.
Щабът на Тръмп заведе дела в няколко ключови щата, за да оспори резултатите, но тези правни действия имат много малки шансове за успех. Редица от исковете вече бяха отхвърлени заради липсата на каквито и да е доказателства за нарушения.
Някои от тях бяха направо абсурдни, като сред основанията за завеждането им са, че „една жена е казала на наблюдателя” за нарушение и че „наблюдателят не могъл да присъства на броенето, защото бил излязъл”.
Други от исковете имат повече шансове за успех, но те не касаят изборни измами, а процедурни детайли при броенето на бюлетините, приети по пощата. В различните щати има различни правила кога да изтича пощенското им клеймо – на 2 или 3 ноември и до коя дата трябва да са доставени. А със съдебни решения тези дати могат да се променят, което би превърнало част от бюлетините в невалидни или обратното.
И докато по всичко изглежда Доналд Тръмп губи изборите, Републиканската партия, чийто лидер се явява той, се представя изненадващо добре. Тя е на път да спечели мнозинство в Сената и да намали преднината на демократите в Конгреса.
В Аляска републиканският кандидат за сенатор Дан Съливан е лесно преизбран, с повече от 57% от гласовете, прогнозират Си Ен Ен и Ен Би Си.
С тази победа републиканците получават 50 места срещу 48 за демократите в Сената. Остават да бъдат оспорвани две места на двойни допълнителни избори на 5 януари в традиционно консервативния щат Джорджия.
Реално никакъв закон не може да бъде приет в САЩ без подкрепата на Сената, който също има правомощието да одобрява назначенията в администрацията на президента – членовете на правителството, посланиците и съдиите.
Така, дори и да победи, Байдън ще има сериозни затруднения да осъществява своите политики и да ги превърне в закони./Вести БГ

Още по темата