Джо Байдън след клетвата: Демокрацията триумфира

Джо Байдън след клетвата: Демокрацията триумфира

Джо Байдън положи клетва като 46-ия президент на САЩ и както гласи традицията веднага след това произнесе първата си реч от балкона на Капитолия.
„Това е денят на Америка, това е денят на демокрацията. Денят на историята и надеждата за обновление. Днес празнуваме триумфа не на кандидата, а на целите. Целите са демокрацията. Волята на хората беше чута. Отново осъзнахме, че демокрацията е ценна, тя е крехка. И в този час, приятели, демокрацията триумфира“, каза Байдън.
Хората и тяхната воля бяха чути. Ние се вслушахме. Отново повтаряме, че демокрацията е безценна. Тя е крехка и в този момент, приятели, демокрацията победи!”, заяви Байдън.
„На тази свещена земя, където само преди няколко дни насилието се опита да разклати основите на демокрацията, ние пак сме една неделима нация пред Бог. Ние предприехме един мирен преход на властта, както през последните векове, по нашия американски начин, по един смел, оптимистичен начин. Ние знаем каква нация можем да сме и ще бъдем”, каза още той.
„Току-що положих свещена клетва. Американската история не зависи от всеки поотделно, а от всички нас. Ние сме добри хора и през вековете, независимо през какви препятствия и войни сме преминавали, успяхме да стигнем далеч. Да, има още какво да постигнем и да свършим много. Трябва да възстановим, оздравим, строим. Малко хора в нашата история са имали по-трудна задача и по-трудни времена, в сравнение с тези, в които живеем в момента”, подчерта Байдън.
Новият президент на САЩ Джо Байдън заяви, че ще се стреми към единство „с цялото си сърце“ и призова всички американци да го направят.
„За да се справим с всички тези предизвикателства, за да възстановим душата и да осигурим бъдещето на Америка, са нужни много повече от думи … – единство … Днес, на този януарски ден, душата ми е в това – в обединяването на Америка, обединяването на нашите хора, обединяването нашата нация. И моля всеки американец да се присъедини към мен в тази кауза „, каза още Байдън в словото си.
„Страната трябва да направи много, за да преодолее последиците от пандемията и да се възстанови, а екстремизмът и вътрешният тероризъм ще бъдат победени“, обяви новият президент на САЩ.
„Ще ускорим, ще продължим напред, защото имаме много работа в тази катастрофална зима“, посочи още Байдън и отбеляза, че много работни места са загубени, стотици хиляди фирми са затворени заради коронавируса. След това той призова за минута мълчание за всички жертви на Covid-19 в САЩ.
Президентът на САЩ Джо Байдън завърши речта си по встъпването в длъжност с послание за единство и надежда.
„Заедно ще напишем американска история на надежда, а не на страх, на единство, не на разделение, на светлина, а не на мрак. История на благоприличие и достойнство, на любов и изцеление, на величие и доброта“, каза Байдън, след като положи клетва като 46-ия президент на Съединените щати.
Той обеща да се бори за общественото благо, а не за лична власт./ Dariknews.bg

Още по темата