Гласът на протестиращите българи е чут в ЕП, заяви Станишев

Гласът на протестиращите българи е чут в ЕП, заяви Станишев


Днешният дебат е знак към хилядите българи – тези, които вече три месеца протестират по площадите на страната, а и към мнозинството българи, които подкрепят протестите принципно. Знак, че ЕП не е със затворени очи, а вижда много ясно картината и проблемите в България, и че е на страната на гражданите. Това заяви лидерът на ПЕС и български евродепутат Сергей Станишев пред журналисти днес в Брюксел. Той коментира  дебата в ЕП за  върховенството на правото в България и резолюцията по същата тема, която  се гласува тази вечер.

„В резолюцията са посочени основните проблеми, изразени и по площадите. Хората в България искат управление, което е демократично, отчетно, прозрачно, искат върховенство на закона и това се подкрепя от ЕП. Самият факт, че този дебат се прави, е знак, че гласът на гражданското общество е чут“, заяви още Станишев.

„Това е резултат от много усилия. Елена Йончева, като член на комисията по правосъдие и вътрешни работи, още през май месец повдигна въпроса. Голямото изпитание е за европейската десница. Ако се съди по гласуването в комисия, има два блока. Лявоцентристки – социалистите, европейска обединена левица, зелените и либералите, и десният блок, в който са ЕНП и консерваторите, които гласуваха „против“. Целият им подход беше не постигане на някакъв баланс, а да се заличат максимум на брой текстове и констатации за слабостите в демократичното развитие на страната. ЕНП много често говори за права, демокрация, върховенство на закона. Сега имат възможност да покажат принципност в гласуването и това ще бъде най-важният тест за тях.“, смята лидерът на ПЕС.

„Виждам опорните точки на ГЕРБ и патриотите – че това е антибългарска резолюция, че ще заплаши конституционния ред в страната. Те искат да избегнат същността на проблемите, посочени много ясно и в тази резолюция, и в годишния доклад на ЕК. Там на експертен език е казано, че има напредък, но същевременно и много сериозни проблеми, които трябва да бъдат адресирани. Докладът на ЕК и резолюцията на ЕП са пътна карта за бъдещето управление на България. Те очертават какви промени би трябвало да се случат, за да можем да живеем в европейска страна не само на думи, но и като начин на управление и функциониране на институциите. Големите грехове на ГЕРБ са деинституционализацията на страната и нарушаването на принципите на демокрацията,“, завърши той.

Още по темата