Нинова посече Елена Йончева и Радан Кънев: Няма да подкрепим Истанбулската конвенция

Нинова посече Елена Йончева и Радан Кънев: Няма да подкрепим Истанбулската конвенция

„В основата на външната ни политика трябва да бъде националният интерес. България има интерес да се пребори с корупцията, да бъде държава, в която съществува свобода на словото, върховенство на закона и разделение на властите“, това заяви Корнелия Нинова.
„В този смисъл – резолюцията за България, която ще гласува ЕП утре заслужава адмирации и подкрепа. Тя е вярна оценка за корумпираното управление на Борисов. Но в тази резолюция има смущаващи текстове, съдържащи упрек за партии и политици в парламента, които не подкрепят Истанбулската конвенция и препоръки България да намери начин да я ратифицира. Това заяви Корнелия Нинова, лидер на левицата.
БСП не подкрепя конвенцията и има сериозен принос тя да не бъде гласувана в българският парламент. Лично съм понесла много удари за тази позиция. Чула съм много упреци, че отхвърляйки, я променям характера на партията от лява в консервативна. Уважавам различното мнение, както и нашите партньори в ПЕС.
Парламентарната ни група внесе редица закони срещу насилието над жени, срещу езика на омразата към малцинствата.
Но Истанбулска конвенция няма да срещне нашата подкрепа под никаква форма- нито директна, нито завоалирана- в резолюция срещу корупцията. Ще предложа на нашите евродепутати, независимо че резолюцията е инициирана от Елена Йончева, да подкрепят текстовете, касаещи върховенство на закона, борба с корупцията и свобода, но до не подкрепят текстове за Истанбулската конвенция, като се съобразят с Конституцията на Република България и националния интерес на страната ни“, каза още Нинова./ БЛИЦ

Още по темата