Радев: Протестът е национален, да не позволяваме на външни сили да ни разединяват

Радев: Протестът е национален, да не позволяваме на външни сили да ни разединяват

Жителите на София, Пловдив, Велико Търново и много други градове доказаха, че протестът е общонационален и включва всички възрастови групи и социални категории. Това заяви президентът Румен Радев в обръщение към нацията.
„Мобилизацията на българите е израз на националния консенсус на „антимафия“, на решимостта повече да не се търпи корупцията и нейния чадър в прокуратурата, срастването на властта с медиите, дълбоката държава, която ерозира закони и институция. Тази мобилизация е огромен исторически капитал. Той не е на никоя партия, а на целия български народ“, заяви Румен Радев.
„Това, което става днес по улиците, е достояние на всички български граждани, които отстояват своето бъдеще. Мобилизацията, която виждаме, е резултат именно на това тяхно усилие. Трябва да си даваме сметка, че мафията се храни от страха и апатията. Днес нашата борба за справедливост и свобода е именно в ръцете на хората на протеста. Оскърбителните внушения, че хилядите българи по площадите са платени и манипулирани, подсказва за арогантност и политическо безсилие. Никога народът ни не е бил в искането си законност, в смелостта си да бъде актьор, а не зрител. Без насилие да си върне държавата. Да съхрани природата. Да върне справедливостта в правораздаването, което е призвано да я брани. Затова трябва и сме длъжни да бъдем единни, за да не допускаме тази обществена енергия да бъде разпиляна“, коментира той.
„Да не позволяваме на егоизма, предразсъдъците, интригите на задкулисието и външни сили да всяват разединение в редиците ни“, апелира Радев.
По думите му доверието е загубено и това се вижда навсякъде по площадите. Сегашният олигархичен властови модел е изчерпан.
Румен Радев отново призова и полицията и протестиращите за мирно протичане на демонстрациите, както и избягването на провокации. „В този исторически момент не бива да позволяваме енергията и справедливите искания на гражданите да бъдат опорочени“, подчерта държавният глава.
„Преходът започна с мутрите и ще приключи с изхвърлянето им от властта. От нас, от всеки един от нас зависи това да се случи, завърши Радев./Dariknews.bg

Още по темата