ЧЕЗ ще прави малки атомни реактори заедно с „Ролс-Ройс“

ЧЕЗ ще прави малки атомни реактори заедно с „Ролс-Ройс“


Правителството на Чехия, което държи 70% от капитала на компанията CEZ.

„ЧЕЗ“ (CEZ) е подписала споразумение за сътрудничество за производство на малки модулни атомни реактори за АЕЦ с британския производител на двигатели „Ролс-Ройс“ (Rolls-Royce). Това съобщава ТАСС, цитирайки генералния директор на чешката енергийна компания Даниел Бенеш. Според него в перспектива тези съоръжения чиха могли да се превърнат в алтернатива на действащите АЕЦ.
„ЧЕЗ“, която e най-голямата енергийна компания в Централна и Източна Европа, вече има действащо споразумение за сътрудничество за създаване на малки модулни реактори с американските „Джи И Хитачи“ (GE Hitachi) и „НюСкейл“ (NuScale). Прогнозите са след 15-20 години тези съоръжения да усилят новия блок на площадката на АЕЦ „Дуковани“, която се намира в югоизточната част на Чехия. По информация от CEZ новият реактор е от поколение III+ с максимална инсталирана мощност в размер на 1200 мегавата.

Конкурс за неговото изграждане ще бъде обявен през декември. Намерение за участие са заявили американската „Уестингхаус“ (Westinghouse), руската „Росатом“, китайската „Чайна дженеръл нюклиър пауър“ (China General Nuclear Power ), френската „Е Де Еф“ (EDF), южнокорейската „Кей Ейч Ен Пи“ (KHNP) и френско-японското съвместно предприятие „Мицубиши Атмеа“ (Mitsubishi Atmea).

Това е най-големия договор в историята на Чехия. Енергийната група CEZ ще води преговори с компаниите претенденти за строителството на нов реактор в АЕЦ „Дуковани“.

Правителството на Чехия, което държи 70% от капитала на компанията CEZ, е одобрила отпускането на безлихвен кредит за изграждане на новия енергоблок на атомната централа.

Проектът е на обща стойност 160 млрд. крони (близо 5.9 млрд. евро). Кандидатите ще преминат предварителен тур, който ще бъде в онлайн вариант заради разпространението на COVID-19. Ако всичко върви по план, търгът за избор на доставчик трябва да започне тази година, а победителят да стане ясен след две години. Строителството на новия реактор може да започне през 2029 година. Пускането му в експлоатация се очаква през 2038-а.

Още по темата