Директорите в търсене на учители и след 15-и септември

Директорите в търсене на учители и след 15-и септември

Директори от цялата страна продължават да търсят нови учители и след 15-и септември. Сред причините за обявите в сайтовете на образователните инспекторати е, че има педагози, които са достигнали пенсионна възраст след старта на учебна година и веднага са подали едномесечното си предизвестие. Други учители пък са решили да сменят работното си място, заради бумащината и онлайн уроците.
Около 150 са обявените свободни позиции на сайта на столичния образователен инспекторат. Търсят се учители в забавачки, за занимални, начални педагози, преподавали по различни предмети и неподагогически персонал – общи работници, готвачи, чистачи, психолози. В 60 ОУ „Св.св. Кирил и Методий“ търсят учител по „Изобразително изкуство” и „Технологии и предприемачество” за учениците от 5-и до 7-и клас. Свободната позиция е обявена две седмици след старта на учебната година – на 28-и септември, а срокът за подаване на документи в до 12-и октомври. Мястото е вакантно, след като учителката, която изпълнява хорариума по двата предмета, е подала едномесечно предизвестие, след като са й предложили друга работа.
„Позицията, на която ще започне, не е в сферата на образованието. Учителката смята, че там ще ѝ с по-спокойно, няма да го има дистанционното обучение и прекалената бумащина. Тя дойде от частния сектор миналата година, но каза, че в училище й е било много тежко”, обясни директорката Илияна Кръстева. Тя сподели, че вече са се обадили 5-6 кандидати. Кръстева се надява сред тях да има поне един, който да могат да изберат преди 25-и, когато е последният ден на напусналия учител.
В СПГЕ „Джон Атанасов“ пък си търсят заместник на преподавателя по математика. Причината е, че сегашният е придобил право на пенсия и на 24 септември е подал молба, обясни директорът на гимназията инж. Полина Костова. Тя допълни, че вече има 2-3 кандидати, които вече са били в системата, затова и Костова мисли, че до 24 октомври ще успеят да намерят заместник.
Преди старта на учебната година във Варна се търсеха над 110 позиции за учители по различни специалности, а сега броят им е сведен до около 15. Според шефката на Регионалното управление по образование Венцислава Генова, това е нормален процес, когато преди началото на новата учебна година се търсят учители и до започването на учебния процес местата се запълват.
„Работното място обикновено се овакантява или защото са се пенсионирали колеги, или защото са работили на срочни договори, или защото искат да сменят своето работно място“, обясни ситуацията специалистът. Най-много в момента са обявените свободни позиции за преподаватели по БЕЛ – 3. Останалите свободни места са за учител по руски език, по математика, учител по теория и практика, начален учител за целодневно обучение, преподавател за практическо обучение по компютърни науки, учител-лектор за теоретично обучение, пом. възпитател и образователен медиатор, показва справка в регистъра на РУО-Варна.
В момента Бургас продължават да се търсят учители само за десет позиции в цялата област. Причината е, че това са места, заети от преподаватели, които са в пенсионна възраст, но продължават да работят. Част от бройките са обявени със срочни договори по заместване. Конкурсите, които текат в момента, са предимно за учители по български език и математика. Отделно от това се търсят и четирима медиатори, хигиенисти и библиотекари. Само три от свободните бройки са за училищата в Бургас, а останалите са за Руен, Айтос, Сунгурларе, Карнобат и Поморие.
Към края на август свободните позиции за учители в училищата в Русенска област бяха 36. Сега има само две активни обяви има в сайта на Регионалното управление по образованието в Русе за педагогически персонал – Професионалната гимназия по облекло „Недка Иван Лазарова“ търси да назначи ресурсен учител, а Основното училище „Отец Паисий“ – ресурсен учител – специална педагогика. В едно от училищата – ОУ „Ангел Кънчев“, пък има едно свободно работно място за непедагогически персонал. Там търсят шофьор на автобус.
В РУО Добрич има само една обява за свободно място за учител. То е за учител по БЕЛ. В Бюрото по труда има обявено едно свободно място за учител по английски език, прогимназиален етап. В града няма липса на учителски кадри, като причините за това са две. Първо, всяко РУО разполага с така наречената резервна банка с учители, които могат да се включат всеки момент в учебния процес като заместници, и второ – в Добрич продължават да работят голям брой учители, придобили право на пенсия. Директорите предпочитат да оставят на работа още година-две такива опитни кадри, докато подберат качествени педагози на мястото на пенсионерите.
В училищата в област Велико Търново след 15 септември все още незаетите учителски места са 14. Сред тях най-голям е броят на търсещите се учители по български език и литература – трима и по английски език- двама. Останалите обяви са за: начален, ресурсен учител, възпитател, учител по информационни технологии, учители по музика, изобразително изкуство и професионална подготовка. Сред по-интересните обяви е тази за учители по саксофон, ударни инструменти, флейта и поп и джаз пеене. Повечето от незаетите учителски места за селски училища, за където просто не е имало кандидати./ Вестник Монитор

Още по темата