Социолог с прогноза какъв ще е следващият парламент

Социолог с прогноза какъв ще е следващият парламент

Ще имаме много шарен парламент. Зависи кои ще са политическите сили, които ще съставят Народното събрание. ГЕРБ няма как след 10 години във властта да станат 3 или 4 политическа сила. Това прогнозира социологът Ивелина Славкова от „Тренд“ в ефира на Нова телевизия.
Според политолога Слави Василев на есен ще има засилване на протестите.
По думите на Славкова зависи каква е първата политическа сила. „Може да има правителство на малцинството, може да има управление на ГЕРБ и БСП, може да има анти-ГЕРБ фронт, които да управлява и ГЕРБ да са опозиция. Има много широк фронт срещу ГЕРБ, който се формира. На местните избори вече видяхме такъв фронт“, каза тя.
Василев бе категоричен, че може да има нов политически субект. „Желанието за промяна, за вън мутрите и за нова система е на дневен ред и седи пред обществото. Тук вниманието ни трябва да не е какви ще са коалициите, а дали ще има нов субект. Има прозорец за него, но кой ще има смелостта да го направи“, коментира Василев.
„Президентът ще направи грешка, ако тръгне да създава политическа партия“, смята още социологът Славкова.
„Всичко можем да очакваме от ГЕРБ, защото и друг път сме виждали как Борисов изведнъж хвърля „пешкира“. Много зависи какви ще са настроенията на улицата“, каза още политологът.
Славова бе категорична, че ситуацията в страната в момента се определя като ври и кипи./Новините БГ

Още по темата