Няма сделка! Евролидерите ще спорят и днес за 750 млрд. евро

Няма сделка! Евролидерите ще спорят и днес за 750 млрд. евро

Лидерите на 27-те държави членки не са близко до сделка и няма споразумение за размера на новия фонд за икономическо възстановяване. Това стана ясно късно снощи, след продължили с часове преговори по плана за инжектиране на стотици милиарди евро в икономиката на ЕС, пострадала от коронавируса.
Чешкият премиер Андрей Бабиш каза, че възгледите на евролидерите остават много различни.Първоначалното предложение е този фонд да бъде в размер на 750 милиарда евро.
При пристигането си на Европейския съвет в Брюксел по-рано вчера Бабиш заяви, че разпределянето на парите от този фонд трябва да се основава на намаляването на растежа на отделните страни, а не на досегашното състояние на икономиките им.
„Ще усетим влиянието на пандемията догодина и това влияние ще се отрази главно на БВП. Така че това трябва да бъде най-големият критерий“, заяви той.
„Чехия има едно от най-ниските нива на безработица, едно от най-балансираните съотношения дълг към БВП и също така имаме растеж. Невъзможно е да се наказват успешните страни, защото са били успешни“, добави Бабиш.
По-рано българският премиер Бойко Борисов, който участва в срещата заяви, че въпреки различията се надява да бъде постигната договореност. Разговорите ще продължат и днес. А вече се говори неофициално, че може да се проточат и в неделя./Вестник Марица

Още по темата