12 години затвор за опит за убийство на полицай

12 години затвор за опит за убийство на полицай

По внесен обвинителен акт от Окръжна прокуратура – Ловеч, мъж е осъден на 12 години лишаване от свобода и глоба в размер на 10 хиляди лева за опит за убийство на полицай и за неправомерно държане на оръжие и на наркотици, съобщават от Апелативната прокуратура във Велико Търново.
П. Н. е признат за виновен за това, че на 12 април 2018 г., около 6.00 часа, в луковитското село Петревене, в жилищна сграда, е направил опит умишлено да умъртви полицейски служител от Група „Охрана на обществения ред“ към районното управление в Ловеч, при изпълнение на службата му – участие в специализирана полицейска операция.
П. Н. е произвел изстрел със сигнално-газов пистолет, преработен в огнестрелно оръжие, с което е причинил пронизващо нараняване на полицейския служител, довело до временно и неопасно разстройство на здравето. Деянието е извършено по начин, опасен за живота на мнозина – в коридор на втори етаж и стълбище към него, където са се намирали още трима полицаи. Целта е била да бъде прикрито друго престъпление – държане, с цел разпространение, на наркотични вещества, посочват от прокуратурата.
Съдът е признал П.Н. за виновен и по обвинението, че е държал огнестрелни оръжия, без да има надлежно разрешение за това. Той е осъден и по трето обвинение, а именно, че през периода от лятото на 2016 г. до 12 април 2018 г., в село Петревене, е разпространявал високорискови наркотични вещества – марихуана.
Присъдата на Окръжен съд – Ловеч, подлежи на обжалване пред Апелативен съд – Велико Търново./Новините БГ

Още по темата