Чехия изгони 18 служители на руското посолство в Прага

Чехия изгони 18 служители на руското посолство в Прага


Изпълняващият длъжността външен министър на Чехия Ян Хамачек и премиерът Андрей Бабиш

Чехия е информирала съюзниците си в НАТО и Европейския съюз за предполагаемото участие на Русия в експлозията в чешки склад за боеприпаси през 2014 г. и ще обсъди въпроса на срещата на външните министри от ЕС в понеделник, съобщи днес в Туитър изпълняващият длъжността външен министър Ян Хамачек, цитиран от Ройтерс.

От Европейската комисия потвърдиха думите на Хамачек, че случаят ще бъде тема на видеоконферентната среща на първите дипломати утре.

Чехия изгони 18 служители в руското посолство в Прага и заяви, че разследвания са установили връзка на руски разузнавателни служби с експлозията, при която загинаха двама души. Експулсирането и обвинения на Прага предизвикаха най-сериозната конфронтация с Русия от края на комунистическата епоха през 1989 г., отбелязва Ройтерс.

Руската агенция Интерфакс цитира Владимир Джабаров, първи заместник-председател на Комисията по международните въпроси в горната камара на руския парламент, който вчера определи твърденията на Прага като абсурдни и заяви, че отговорът на Русия трябва да е равностоен. А говорителката на външното министерство в Москва Мария Захарова каза пред руски медии: „Прага много добре знае какво следва след такива фокуси“.

Отделно от това, чешката полиция съобщи в събота, че издирва двама души във връзка със сериозна престъпна дейност, които имат руски паспорти на името на Александър Петров и Руслан Боширов и че мъжете са били в страната в дните преди експлозията в склада за муниции. Посочените имена бяха използвани от двама офицери от руското разузнаване, които британската прокуратура обвини в опит за отравяне на бившия руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия с нервнопаралитичното вещество „новичок“ в град Солсбъри през 2018 г. Москва отрече да има нещо общо със случая.

Американското посолство в Прага заяви вчера в Туитър, че Вашингтон стои непоколебимо зад съюзника си Чехия. Пълната подкрепа на страната си за Чехия засвидетелства днес и британският външен министър Доминик Рааб. Президентът на съседна Словакия Зузана Чапутова също изрази днес подкрепа за действията на Чехия с изгонването на 18 дипломати, уличени в шпионаж, и във връзка с взрива в оръжейния склад.

Чешки медии припомнят, че склад номер 16 в село Върбетице е експлодирал на 16 октомври 2014 г., а на 3 декември същата година е последвал взрив в склад номер 12. При първата експлозия са загинали двама души. Двата склада са били под контрола на остравската фирма „Имекс груп“.

Правителството в Прага планира да обяви търг за милиарди евро за изграждането на нова АЕЦ, като чешките служби за сигурност настояват Русия да не бъде допускана. Президентът Милош Земан и някои видни политици настояват Русия да участва, но вчера чешкият министър на промишлеността каза, че шпионският скандал ще се отрази на процеса. А председателят на Сената Милош Вистърчил каза днес на пресконференция, че ако се докаже, че Русия стои зад експлозиите, това ще бъде „акт на държавен тероризъм“, съобщи Ройтерс.

Правителството на Чехия ще разсекрети доклада за съпричастността на руските спецслужби към събитията във Върбетице, за да може обществеността да се запознае с подробностите, цитира ТАСС днешно изявление на чешкия премиер Андрей Бабиш. По думите му в доклада на чешкото контраразузнаване се съдържат доказателства за намесата офицери от две руски разузнавателни организации – Службата за външно разузнаване (СВР) и военното Главно разузнавателно управление (ГРУ).

ТАСС цитира и публикация в пражкият вестник „Лидове новини“, според която чешките спецслужби смятат, че издирваните руски граждани и агенти на ГРУ Александър Петров и Руслан Боширов са пребивавали на 15 октомври 2014 г. в склада за муниции, а на следващия ден там е станала експлозията. Присъствието им се потвърждавало от кадри на камерите за видеонаблюдение. Според вестника двамата руснаци са участвали в покушението с „новичок“ срещу Сергей Скрипал и дъщеря му в Англия през 2018 г.

Още по темата