„Уникредит“ реформира мениджмънта си | Банкеръ

„Уникредит“ реформира мениджмънта си | Банкеръ


Главният изпълнителен директор на „Уникредит“ – Андреа Орсел – преструктурира банковия мениджмънт като премахна едно от нивата на йерархия и редуцира структурата на съвместно ръководство. Това е първата сериозна мярка на Орсел като ръководител на италианския кредитор. 

В опит да засили отчетността, Орсел създава нов изпълнителен комитет на институцията, съставен от 15 члена, който заменя сегашната 27-членна комисия за оперативно управление, информира в официално съобщение на 11 април „Уникредит“. Италия, Германия, Централна Европа и Източна Европа оттук нататък ще са ключовите географски области, които ще са на директен отчет на главния изпълнителен директор. Поделенията за корпоративни и за инвестиционни банкови услуги ще обслужват всички географски региона. 

„Когато оглавих банката, обещах, че един от първите ми приоритети ще е да опростя и облекча банковата структура“, отбелязва Орсел. И добавя, че това е първата стъпка в изпълнение на обещанието му: да канализира бизнеса, да изясни ключовите задачи и да подобри отчетността, така че по-добре да обслужва всичките банкови инвеститори. 

Орсел бе натоварен с изготвянето на стратегия за растеж след като съмненията за посоката на развитие на кредитора принудиха предшественика му Жан Пиер Мюстие да напусне поста си след като прочисти банковия баланс и „втали“ институцията. „Уникредит“ бе сред европейските банки, които отчетоха през май по-силни от очакваните финансови резултати за първото тримесечие благодарение на подема на търговията и на по-ниските провизии за лоши заеми.

Като част от организационните промени Орсел премахна и системата за споделено управление, въведена от Мюстие. Той назначи Николо Убертали (един от двамата сегашни главни изпълнителни директори за търговски банкови услуги за централна и Източна Европа) за шеф на банковия бизнес в Италия. Раниери де Маркис (един от досегашните двама главни оперативни директори) оглавява оперативното управление на италианската банкова група. Стефано Промо запазва позицията си на главен финансов директор, а Ричард Бъртън – на шеф на корпоративните и инвестиционни банкови услуги. 

Още по темата