Математик: В разгара на трета вълна сме, има „промяна в режима“

Математик: В разгара на трета вълна сме, има „промяна в режима“

По думите на експерта тестването за COVID-19 e доста нестабилно и недостатъчно
В момента се намираме в разгара на трета вълна на пандемията и сега имахме така наречената промяна в режима. С данните от последните два дни имаме нов скок, който се дължи на новите мерки за разхлабване – връщането на децата в училище и отварянето на фитнесите. Трябва да има сериозен епидемиологичен анализ колко от тези нови случаи от къде идват, който да се прави от РЗИ. В експоненциален ръст сме“, заяви в студиото на „Здравей, България” математикът и преподавател в Нов български университет Лъчезар Томов.
По думите му тестването за COVID-19 е доста нестабилно. Спада броят на направените PCR тестове – не се тества достатъчно и не се тестват някои части на населението, свързани с училищната система, поради което се подценява сериозно бройката.
„Като видите 30 или 80 деца, които са заразени в статистиката, това означава, че са карантинирани 80 класа. И тази бройка трябва да се умножи по някакво число – по 3 или по 4. Заради това подценяване в тестването се получава, че със закъснение научаваме какво се случва и епидемията се разпространява по-силно, отколкото показват данните“, заяви той.
„По моите преценки около милион и половина души би трябвало да са прекарали болестта до сега в сравнение с официалната статистика, което показва доста голяма разлика. Това не трябва да ни успокоява“, категоричен е математикът.
Според него, ако на 1 март отворят ресторантите и заведенията, има вероятност броят на заразените да се увеличи.
„Всичко зависи от поведението на хората“, посочи Томов и допълни:
„Ако тези заведения са полупразни, това, което ще се получи, е, че няма да има голям принос и те ще са на загуба. Ако са много пълни – ще има много бърза експлозия, ново евентуално затваряне и те ще са на загуба“./ Vesti.bg

Още по темата