Германия: Турция да се въздържа от провокации в Източното Средиземноморие

Германия: Турция да се въздържа от провокации в Източното Средиземноморие


Турция трябва да се въздържа от провокации в газовия спор в Източното Средиземноморие, заяви министърът на външните работи на Германия Хайко Маас, добавяйки, че Германия е солидарна с Кипър и Гърция като партньори в Европейския съюз, съобщава в. „Катимерини“.

Анкара трябва да сложи край на играта между намаляване на напрежението и провокациите, ако правителството проявява интерес към преговори, както неведнъж е потвърждавало, заяви Маас в Берлин преди да отлети за Кипър и Гърция.

Той отправи апел към Турция да остане отворена за преговори и призова Анкара да не възобновява проучванията за газ в оспорваните морски райони. 

Турски кораб отплава в понеделник за сеизмични проучвания в Източното Средиземноморие, което накара Гърция да излезе с ново гневно искане за европейски санкции срещу Анкара заради морските права за проучвания, отбелязва вестникът.

Гърция няма да участва в проучвателни разговори с Турция, докато турският кораб за сеизмични проучвания „Оруч Реис“ остава във водите на континенталния й шелф, обяви правителственият говорител на страната, цитиран от Ройтерс.

„Докато „Оруч Реис“ е в района, ние няма да провеждаме проучвателни контакти с Турция“, каза Стелиос Пецас пред радио Скай.

Вчера Гърция заяви, че решението на Анкара да изпрати кораб край Кастелоризо, гръцки остров край турското крайбрежие, е „голяма ескалация“ и „директна заплаха за мира в региона“. 

Турция изтегли миналия месец плавателния съд от спорни води в Източно Средиземно море, за да „даде път на дипломацията“ преди срещата на върха на ЕС, на която бяха обсъждани евентуални санкции срещу Анкара.

На срещата ЕС заяви, че ако Турция продължи с операциите в региона, може да й бъдат наложени санкции още през декември, напомня агенцията.

Още по темата