Кога личните лекари ще издават направления за PCR тест

Кога личните лекари ще издават направления за PCR тест

Личните лекари ще имат право да издават направления за PCR тестове от началото на ноември. Това каза пред БНТ председателят на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) и зам.-министър на здравеопазването Жени Начева.
По думите ѝ анексът към Националния рамков договор ще бъде подписан до края на октомври.
Не е ясно дали ще има лимити
за направленията. Въпросът е на масата за преговори между Българския лекарски съюз и НЗОК.
Не е изчислено колко пари ще са необходими. Средствата обаче ще бъдат осигурени от бюджета на НЗОК за 2020 г., обясни Жени Начева.
На 11 октомври зам.-председателят на Софийското дружество на общопрактикуващите лекари д-р Андриан Лалков заяви, че не бива да има лимит на направленията за PCR тест. Общопрактикуващият лекар д-р Гергана Николова пък смята, че трябва да се въведе използването на електронно направление за PCR тест, за да се спести пътя на пациента, а и болният да не зарази други хора, докато чака при личния лекар.
Преди няколко дни беше взето решение общопрактикуващите лекари вече да имат право да издават направления за изследване с PCR на техни пациенти, за които имат съмнение, че са болни от COVID-19. Това ще става по строги критерии, изготвени от Българския лекарски съюз, Министерството на здравеопазването, Националната здравноосигурителна каса и Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България./ Вести БГ

Още по темата