ОТ УТРЕ: Нови правила за влизане у нас

ОТ УТРЕ: Нови правила за влизане у нас

От 1 юли в България ще се влиза по нов начин. Държавите ще бъдат разделени на няколко зони – червена, оранжева и зелена. Това обяви служебният здравен министър Стойчо Кацаров.
Критериите ще са обвързани с показателите за зелена, червена и оранжева зона, с които работи Европейският център за контрол на заболяванията. Целта е хората да имат предвидимост, когато планират пътувания, поясни още министърът.
Д-р Стойчо Кацаров посети граничния пункт „Калотина“ ден преди проверката на ваксинационните сертификати да започне да се прави и с четец.  На границата той увери, че всички гранични пунктове вече са снабдени с устройства, за проверка на европейските цифрови сертификати. Той допълни, че се предвижда допълнително да бъдат осигурени още 150 устройства. По думите му софтуерът се инсталира дистанционно, не е необходимо обучение за работа с таблетите, а единствено служителите да бъдат запознати с указанията за използването им.
„Очаквам до утре въпросът да бъде решен и системата да заработи навсякъде. Дойдох на място, за да се убедя, че това ще се случи безпроблемно“, коментира        д-р Кацаров./ Монитор.БГ

Още по темата