Не можем да подкрепят кабинет, за който научихме от

Не можем да подкрепят кабинет, за който научихме от


„Изправи се! Мутри вън!“ излязоха с единна позиция, че не могат да подкрепят кабинет, за който са научили от телевизията. Това съобщиха от формацията на брифинг след проведен коалиционен съвет.

Мая Манолова, Мария Капон и Арман Бабикян заявиха, че настояват президентът Румен Радев да свика по-рано новия парламент.

„Изправи се! Мутри вън!“ не желае министерски кресла. Не желаем постове и позиции. Искаме управление което да започне да решава проблемите на българските граждани. Хората, които бяха стотици дни на площадите не очакват някой да гледа на правителство като на разпределяне на министерства и на порции. Жалко е за тези, които разглеждат участието в управлението като столова, на която се разпределят порции“, заяви Манолова.

Решението как ще гласуват за предложения от Слави Трифонов проектокабинет ще вземат, след като получат отговори от „Има такъв народ“ на своите въпроси.

От ИМВ потвърдиха, че са готови да подкрепят всяка политическа сила, която предложи служебното правителство на Стефан Янев да стане редовно. 

Вицепрезидентът Илияна Йотова днес определи тази идея като „екзотична“.

„Ангажимент на големите партии е да проведат публични разговори. Има три варианта – Трифонов предлага правителство, друга партия предлага кабинет или служебното правителство да стане редовно, което ще спаси държавата от политическа криза. Това наше предложение подейства като топлинен удар на бившия премиер и вдигна градусите. Не е ясно защо Борисов толкова много се страхува от служебното правителство“, допълни Манолова.

„Служебното правителство върши работа и гражданите го харесват, защото там има почтени хора. Те започнаха реформи и в ББР, и в „Автомагистрали“, и в „Монтажи“, и в регионалното министерство. Ще подкрепим служебното правителство да стане редовно, независимо коя партия го предлага. Няма да подкрепяме кабинет, предложен от ГЕРБ или ДПС“, заяви тя.

„Ще бъдем в пленарна зала и очакваме да има дебат за предложението на Слави Трифонов за кабинет. Не се казва нищо за повишаване на доходите, преизчисляване на пенсиите, подкрепа на хората с увреждания, финансова помощ за бизнеса, съдебна реформа и реформа в здравеопазването. Когато видим в парламента какво предлагат, какви са приоритетите и целите, тогава ще зададем нашите въпроси и в зависимост от получените отговори, ще се чуе нашето решение“, каза още тя.

„Не сме в телевизионна република, в която някой казва нещо по телевизията и ние му отговаряме по телевизията. Ако искаме да възстановим парламентаризма, дебатът за съставяне на кабинет на България трябва да бъде в парламента, публично, с обяснения и аргументи. Това трябва да се случи публично, под светлината на прожекторите, а не като кабинетни упражнения или телевизионни изявления“, подчерта Манолова.

„Настояваме, след като ЦИК обяви окончателно резултати от изборите, президентът да свика парламента час по-скоро, за да започнем работа. Пенсионерите очакват преизчисляване на пенсиите от 1 септември, хората с увреждания чакат повече асистентска грижа от 1 септември, малките фирми очакват финансова помощ от българската държавата. Съдебната реформа, здравната реформа и Комисията по ревизията трябва да бъдат продължени“, допълни Манолова.

По-рано днес съпредседателят на „Изправи се! Мутри вън!“ Мая Манолова написа във Фейсбук, че първия закон, който ще внесат в новия парламент, ще бъде за преизчисляване на пенсиите още от 1 септември. 

„Така че 50-те лв да не са добавка, а да са част от минималната пенсия, а за всички останали да се увеличат справедливо според заработеното. Това не е условие, не е въпрос на дискусия, финансовият министър вече каза, че има пари за това, да видим в парламента дали някой ще се противопостави“, поясни тя.

Още по темата