Читалище „Иван Вазов“ реализира успешен проект с МИГ Хисаря/ВИДЕО/

Читалище „Иван Вазов“ реализира успешен проект с МИГ Хисаря/ВИДЕО/

НЧ „Иван Вазов“ в Хисаря реализират проект чрез МИГ Хисаря за обучение на трайно безработни хора. Той е по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“, мярка 11 „Интеграция на маргинализираните общности“ – Социално включване на уязвимите групи на територията на община Хисаря.
7 души работят в културната институция по тази програма като поддръжка на минимална работна заплата.За работата по проекта разговаряхме със секретаря на читалището Георги Топузлийски и счетоводителя Стоянка Райчинова.
„Програмата е на стойност 99 972 лв. Първоначално групата, на която е съдействано, е от 30 човека. Оказвано им е психологическа помощ, съдействие за намиране на работа и социализиране на трайно безработни хора. Следващата група е от 15 души, от които назначихме 7 човека в читалището за 6 месеца. Те са от различни етноси и възраст – на 19 е най-младият, а на 54 години е най-възрастния“, каза секретарят на читалището Георги Топузлийски.
Топузлийски подчерта, че проектът е важен и интересен. Това е първият такъв реализиран на територията на общината.
“Хората са изненадани от факта, че идва някой, че им обръща  внимание. Първото ни впечатление е, че проектът ще им обърне живота в положителна насока да намери реална постоянна работа“, смята Георги Топузлийски.
Секретарят на културната институция смята, че хората от града трябва да видят и знаят, че МИГ Хисаря дава реални възможности на хора от различни социални групи да се възползват от това, което се предлага.
„В Хисаря и Красново има мобилни центъра по този проект. Там се предлага помощ и подкрепа на хора в нужда – да се напише декларации и други административни документи, консултации с психолози и други услуги. Доста потребители търсят нашите услуги, дейността ни се разраства.
Мобилните центрове ще работят 12 месеца. В момента тече 7-я месец от създаването им. Работното време е всеки следобед от 13.00 часа до 17.00 часа. Всеки, който желае, може да посети центърът, където ще му се окаже компетентна помощ“, поясни счетоводителят Стоянка Райчинова.

Още по темата