Влезе в сила прекратяване на огъня в Нагорни Карабах

Влезе в сила прекратяване на огъня в Нагорни Карабах

В зоната на конфликта в Нагорни Карабах започна да действа споразумението за прекратяване на огъня. То бе постигнато снощи по време на многочасовите преговори в Москва между външните министри на Армения и Азербайджан, пише БГНЕС.

Прекратяването на огъня влезе в сила по обяд. Споразумението беше постигнато преди ден от външните министри на Армения и Азербайджан Зохраб Мнацаканян и Джейхун Байрамов, след повече от 10 часа преговори в Москва.

Примирието е обявено „с хуманитарни цели за размяна на военнопленници и други задържани лица и тела на мъртвите“, заяви руският външен министър Сергей Лавров на брифинг след разговорите. Прекратяването на огъня се въвежда чрез посредничеството на Международния комитет на Червения кръст, условията му ще бъдат договорени допълнително, се казва в изявлението на руското външно министерство. Освен това Ереван и Баку, с посредничеството на съпредседателите на Минската група на ОССЕ, ще продължат към „съществени преговори“, добави руското външно министерство.

Междувременно в събота сутринта двете страни на конфликта отново докладваха за ожесточените боеве в конфликтната зона на Карабах с използването на голям брой безпилотни летателни апарати и артилерия.

Източник: Актуално

Актуални новини от България и света, политически, бизнес, спортни и забавни статии.

Още по темата