Готвят голяма промяна за шофьорските курсове

Готвят голяма промяна за шофьорските курсове

Шофьорските курсове най-вероятно ще поскъпнат с поне 300 лева, заради готвените нови изисквания в наредби на Автомобилна администрация, съобщи „България он Ер“.
Автоинструктори са готови на протест и искат оставката на „Автомобилна администрация“, заради липса на компетентност и затрудняване работата на учебните центрове.
Иван решава да се запише на дълго обмислян курс за „C“ категория. За момента няма планове да работи като шофьор на тежкотоварен автомобил.
„С натоварен камион би било доста по-реално самото обучение, тъй като всеки, който започва такава работа и се качи на камион няма да обикаля празен. След като всичко поскъпва, нормално е и на шофьорските курсове да се вдигне цената. Колко – не мога да кажа“, каза курсистът.
От 1 октомври от Автомобилна администрация напомнят, че ще започнат проверки дали тежкотоварните автомобили по време на изпитите, са натоварени. Изискването е общата маса на автомобила да е повече от 10 000 кг.
„Характерът на тези превозни средства в крайна сметка е да превозват товари и е коректно към обучаемите да ги приближим към реалните условия, в които те след това ще отидат да работят. Защото разликата в управлението на един празен автомобил и на един в натоварено състояние е доста значителна“, обясни собственикът на автошкола Христо Христов.
А много автоинструктори се готвят да излязат идната седмица на протест, тъй като не са съгласни с някои изисквания.
„Ние не участваме в такива протестни действия, защото ние сме за коректно отношение към обучаемите и към държавата. Нека тая нормативна база ако се изпълнява, ще повдигнем имиджа на професията и качеството на обучението. Според мен претенциите са неоснователни“, обясни Христов.
Въпросното изискване за провеждане на изпити с натоварен камион е от наредба номер 38 от април месец 2004 година./Вестник Марица

Още по темата