Данните говорят: Светът е далеч от стадния имунитет срещу COVID-19

Данните говорят: Светът е далеч от стадния имунитет срещу COVID-19

Светът все още е далеч от придобиване на стаден имунитет срещу коронавируса, става ясно от нови проучвания, които показват какъв процент от хората имат антитела, пише „Ню Йорк таймс“.
Официалните данни за заразените често не включват реалния брой на инфектираните с новия вирус. Но новите изследвания, които включват тестване на по-голяма част от населението показват едноцифрен процент на хората с антитела. Данните сочат, че светът все още е много далеч от придобиване на стаден имунитет. Прагът за придобиване на стаден имунитет при коронавируса все още не е ясен, но някои експерти вярват, че е над 60%.
Дори и в най-засегнатите градове по света изследванията разкриват, че по-голямата част от населението остава уязвимо.
Някои държави, предимно Швеция и за кратко Великобритания, експериментират с по-либерален подход в опитите за изграждане на имунитет на населението, но и на тези места процентът на хората с антитела не е повече от 7 до 17 на сто.
Например в района на Стокхолм само 7,3% имат антитела, в Барселона – 7,1%, в китайския град Ухан – 10%, Ню Йорк сити – 19,9 на сто, Лондон – 17,5%, Мадрид – 11,3% и Бостън – 9,9%.
Проучванията показват, че е малко вероятно „скоро“ светът да придобие стаден имунитет срещу вируса, коментира Майкъл Мина, епидемиолог от „Харвард“. Прагът при новото заболяване все още не е известен, но много епидемиолози вярват, че стадният имунитет ще бъде постигнат, когато между 60 и 80% от населението се зарази и създаде антитела. По-ниското ниво на имунитет на насилието може да забави разпространението на коронавируса по някакъв начин, но придобиването на стаден имунитет е точката, когато инфекциите е по-малко вероятно да се превърнат в големи огнища на зараза.
При новите изследвания са проучени антитела в кръвта на хората, произведените от имунната система протеини, които показват за преминала инфекция. Предимството на този тип тест е, че може да хване хора, които не са имали симптоми и не знаят, че са боледували. Недостатъкът е, че понякога тестовете дават грешни резултати./Вестник Марица

Още по темата