Само 1,5 млн. българи вярват във ваксините, 43% твърдо отказват имунизация

Само 1,5 млн. българи вярват във ваксините, 43% твърдо отказват имунизация

Повечето българи продължават да нямат вяра на ваксините срещу коронавирус. Едва 1,5 милиона са готови да си бият инжекция, ако имат възможност. Това е отчайващо далеч от нужните 70 на сто от населението, чиято имунизация гарантира придобиването на стаден имунитет. Притеснителните данни са от най-новото проучване на агенция „Тренд“.
Според резултатите от него 43% от пълнолетните българи категорично не биха се имунизирали. Липсата на сигурност, че ваксината е безопасна и опасенията от странични ефекти са сред основните посочени причини.
Тези, които са заявили, че ще се имунизират са 28% или над 1,5 млн. българи. Хората с висше образование в тази група са повече.
Общо 29% са посочили, че не знаят или все още не са решили дали биха се ваксинирали.
От българите 22% се притесняват от липсата на сигурност, че ваксината е безопасна, а 12% – от страничните ефекти. Противоречивата информация за ваксината или пък липсата на информация също се явява като причина да не се ваксинират при 9% от анкетираните.
Въпреки това от „Тренд“ посочват, че ваксинирането на публични лица и политически фигури създава повече доверие във ваксината сред всеки трети българин.

 42% смятат, че с появата на ваксина за коронавируса, светът навлиза в етап на овладяване на пандемията, но пък всеки трети е скептичен към това твърдение.

36% смятат, че участието на най-големите международни фармацевтични компании в процеса по създаването на препаратите поражда доверие, докато 38% са на обратното мнение.
Всеки пети, или 22%, одобрява идеята хората без ваксини да бъдат ограничени в пътуването със самолет. По-голям е делът на тези, които не одобряват това – 57%.
65% се информират за ваксините от медии, следвани от 38%, които получават информация от близки и познати. 28% се информират от социалните мрежи.
Личните лекари също фигурират в начините за информация – до тях се допитват 27% от гражданите.
Всеки десети споделя, че не търси информация за ваксината. / Вестник Марица
 

Още по темата