Извозиха 500 лампи с живак от незаконно сметище

Извозиха 500 лампи с живак от незаконно сметище


117 кг. опасни отпадъци бяха извозени от незаконното сметище край Пазарджишко шосе и безопасно депонирани от оторизирана фирма. Това установи проверка на място, извършена от директора на Дирекция „Екология и управление на отпадъците“ в Община Пловдив Вяра Колева и екоинспектори от район „Северен“. Община Пловдив настоява и за спешно разчистване и на битовите и строителните отпадъци.

„Първоначално луминесцентните лампи бяха внимателно пакетирани, обезопасени и извозени, каквото беше и нашето разпореждане към собственика на терена. За обезвреждане са предадени 500 лампи, съдържащи живак, като те са предадени на фирма, която има нужните разрешителни за работата с такъв вид отпадък“, обясни пред БНР Вяра Колева.

На собствениците на терена е дадено и предписание за премахване и на битовите и строителни отпадъци, а срокът за това е краят на този месец. Те също трябва да бъдат извозени и предадени за безопасно рециклиране.

След изтичане на срока по предписанието, Пловдивският общински инспекторат ще изготви повторна покана за връчване на акт за установяване на административно нарушение от Наредбата за управление на отпадъците на територията на Община Пловдив. За битови и строителни отпадъци глобата е от 1400 до 4 000 лв.

Припомняме, че Община Пловдив предприе спешни действия за разчистване на незаконно сметище още миналия четвъртък. Тогава зам.-кметът Анести Тимчев, Вяра Колева и екоспециалисти от район „Северен“ извършиха оглед, при който бе установено наличието на опасни отпадъци, както и на огромно количество строителни отпадъци и кашони с луминесцентни лампи, които съдържат живак.

Община Пловдив вече е изпратила писмо до Трето РПУ на МВР, в което се настоява за проверка и разследване кой и как е изхвърлил опасните лампи на незаконното сметище.

Още по темата