Радев и Пендаровски ще постигнат напредък към разрешаване на

Радев и Пендаровски ще постигнат напредък към разрешаване на


Премиерът на Република Северна Македония Зоран Заев заяви, че вярва, че европейският дух на президентите на Северна Македония и България Стево Пендаровски и Румен Радев ще даде тласък на намирането на решение на спора с България и за разблокиране на интеграцията на Скопие в Европейския съюз, съобщи МИА.

Заев, който по-рано днес положи цветя на паметника на Св. св. Кирил и Методий в държавния университет в Скопие, наречен на тяхно име, направи това изявление на въпрос на журналист за съвместното пътуване на Пендаровски и Радев в Рим, където те ще се поклонят пред паметта на Светите братя.

Премиерът на Северна Македония изрази надежда, че двамата президенти ще отбележат напредък в разрешаването на спора, който според него спъва европейската интеграция на целите Западни Балкани. „Вярвам, че европейският дух на президентите Радев и Пендаровски ще бъде стимул да направят крачка напред и – с помощта на пътната карта, разбира се – да бъдат в състояние да ускорят и да повлияят върху прилагането на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между Северна Македония и България“, каза Заев.

Той припомни, че страната му е кандидатка за членство в ЕС от повече от 16 години, откакто е подписала споразумение за стабилизиране и асоцииране през 2001 г. – веднага след Словения и преди Хърватия, които вече са членки на ЕС. Никоя друга кандидатка не е чакала толкова дълго, колкото Северна Македония, отбеляза Заев и допълни: „Вярвам, че България ще бъде силен привърженик на Северна Македония и на целите Западни Балкани в пътя ни към интеграция в ЕС“.

По отношение на днешния празник Заев каза: „Радвам се, че днес македонският език и македонската азбука са живи наред с всички славянски езици и азбуки като част от европейското наследство. Надявам се, че нашият македонски език ще стане един от официалните езици на Европейския съюз.“

Още по темата