Само за ден: Над 3600 е-заявления от българи за вот в чужбина

Само за ден: Над 3600 е-заявления от българи за вот в чужбина

Близо 3600 е-заявления за вот в чужбина са подали до момента българи зад граница чрез сайта на ЦИК. Това показва справка на „Монитор“. Възможността за подаване на заявленията бе открита в полунощ на 23 май. Крайният срок изтича пък в полунощ БГ време на 15 юни.
Самите заявления са нужни за основа на ЦИК да определи къде в чужбина ще има секции. Преди седмица от комисията определиха т.нар. автоматични секции – те ще са 502. Извън тях обаче може да има други, в зависимост колко заявления и  за кои места нашенците са подали искане да пуснат вот. За да бъде открита една секции са нужни само 40 заявления, вместо досегашните 60.
Иначе най-активни са българите в Обединеното кралство,като там са подадени 989 заявления. Следващи са от Германия – с 796, трети поред са от Турция, където са 629. В топ 5 попадат още Испания, Гърция и САЩ. На последния вот на 4 април бяха подадени общо 87 000 заявления.
По традиция има и непотвърдени заявления заради грешки в ЕГН, адреса или име изписано на латиница, а не на кирилица. Освен електронно нашенците зад граница могат да подадат заявление и в писмена форма пред дипломатическото или консулско представителство на България в съответната държава. В случай че не са подали заявление за гласуване, българите, които желаят да гласуват извън страната, в деня на изборите могат да направят това в удобно за тях място и изборна секция извън страната, като попълнят декларация пред СИК по образец./Монитор.БГ

Още по темата