Георгиева очаква силен растеж, Байдън с призив срещу

Георгиева очаква силен растеж, Байдън с призив срещу


Американският президент Джо Байдън и директорката на базирания във Вашингтон Международен валутен фонд Кристалина Георгиева отправиха ясни послания към участниците в срещата на върха на инициативата „Три морета“, чийто домакин на 8 и 9 юли е София.

Извън любезностите към домакина – българския президент Румен Радев, от видеообръщението на Байдън със сигурност следва да бъде откроен призивът му към изкореняване на корупцията в региона.

„Демокрациите трябва да докажат, че могат да работят за народите си, да се инвестира в добра инфраструктура по прозрачен начин, включително и по вашата инициатива да се изкорени корупцията, като работите заедно, ще укрепите суверенитета, ще се укрепи енергийната сигурност, а всички граждани на региона ще могат да се конкурират и да процъфтяват в 21 век, за да може светът да е по-сигурен, да няма държави, които саботират други чрез кибер атаки“, заяви американският държавен глава.

Подкрепата на САЩ към инициативата има и финансови измерения. През октомври 2020 г. например Бордът на Корпорацията за финансиране на международното развитие (DFC) на САЩ реши да внесе 300 млн. долара в Инвестиционния фонд „Три морета“, чийто капитал е над 1.2 млрд. евро.

Оптимизмът на МВФ

Икономическият растеж в региона бе основният акцент в изказването на директора на МВФ Кристалина Георгиева.

„Икономиките на държавите от региона на Трите морета продължават да постигат по-добри резултати от тези на западноевропейските си съседи.  В периода 2015-2019 г. те отбелязват среден годишен ръст на БВП от 3,8 %, което е почти два пъти повече от темпа на растеж на ЕС-15. Тези по-добри резултати се запазиха и в най-лошите времена през миналата година, когато COVID-19 предизвика дълбока рецесия в целия свят.  Икономиките на държавите от региона на Трите морета се свиха със средно 4 %, докато в Западна Европа свиването беше около два пъти по-голямо. В перспектива, дванайсетте икономики са на път да възстановят нивото на БВП от 2019 г. до края на тази година и да продължат да намаляват разликата в доходите в средносрочен план, като до 2025 г. ще растат с около 1,2 % годишно повече от икономиките на ЕС-15“, отчете Георгиева.

Кристалина Георгиева подчерта, че МВФ скоро ще вземе решението за ново разпределение на специални права на тираж в размер на 650 млрд. долара, което ще допринесе за увеличаване на резервите.

„Може би си струва да помислите за начини да използвате това допълнително пространство по най-добрия начин за реализиране на мисията на инициативата „Три морета“, която възнамерявате да следвате“, посочи тя. 

Задокеанската връзка

Подкрепа към инициативата декларира и президентът на Германия Франк-Валтер Щайнмайер.

„Тази инициатива обхваща почти половината държави-членки на ЕС, но както видяхте преди малко, тя има връзка и отвъд океана, както се чу от изказването на президента на САЩ. Важно е, че укрепваме нашите връзки. Германия с нетърпение очаква укрепването на нашето сътрудничество“, заяви Щайнмайер.

По думите му всички сме изправени пред едни и същи големи предизвикателства – да се насърчи икономическото възстановяване след пандемията от Ковид-19, да се ускори зелена дигитална трансформация и да обединим усилията си да поддържаме международния ред.

Още по темата