Санкциите на САЩ – сигнал, че корупцията е пуснала дълбоки

Санкциите на САЩ – сигнал, че корупцията е пуснала дълбоки


Служебният премиер Стефан Янев направи първия си по-задълбочен прочит на санкциите, които САЩ наложиха по закона „Магнитски“ на Делян Пеевски, Васил Божков и Илко Желязков. Според министър-председателя санкциите на САЩ са сериозен сигнал, че корупцията в България е пуснала дълбоки корени в политическата и икономическата система на страната. По думите му проблемите и последствията в това отношение вече излизат извън националните ни граници.

Той определи като тревожна информацията отвън за наличие на сериозни корупционни практики, срещу които компетентните органи на държавната власт очевидно не са предприели нищо ефективно до момента. „Тези органи са били до момента не просто неефективни и безполесни, но в обществото ни има съмнение, че се катализирали развитието на корупционната среда“, каза още Стефан Янев.

Премиерът заяви, че България трябва да предпази държавните дружества от налагането на финансови санкции, като за целта трябва да предотврати банковите транзакции към санкционираните от САЩ лица.

Министър-председателят настоя да се разработят правила за поведение на българските банки за ситуация, като тази в момента и в изпълнение на Закона за кредитните институции.

Стефан Янев напомни също така, че правителството прие решение, с което се създава постоянна работна група, свързана със санкционираните по закона „Магнитски“. В тази работна група участие имат представители на МВР, Министерство на финансите, ДАНС и НАП. 

Поставена им е задача да изготвят и поддържат списък на лицата, които попадат и потенциално биха попаднали в обхвата на санкциите. Този списък ще се допълва след постъпване на информация от ДАНС и НАП.

„Корупционната среда в България не просто разрушава нашия международен авторитет, тя подкопава политическата ни система, устоите на нашата демокрация, като я прави нефункционална и неефективна. Трябва да бъдем наясно, че няма как да имаме стабилна политическа система, просперираща икономика, нито работеща социална система без да решим фундаменталните проблеми с корупцията. За тази цел е необходима консолидация на националните усилия за нейното изкореняване. Това няма как да се случи без сериозна промяна в работата на българското обвинение, на българската съдебна система, на всички правоприлагащи органи, които са призвани да налагат закона и за които днес трудно може да се каже, че се справят с основните функции и задачи, както и с очакванията на българското общество за справедливост“, посочи още премиерът.

Още по темата