Доц. Кунчев разкри кога махаме маските на закрито

Доц. Кунчев разкри кога махаме маските на закрито

Последните два дни заболеваемостта в страната падна под 60 на 100 000. Ако задържим тази заболеваемост две седмици, никоя държава не може да има претенции към нас. Това заяви в ефира на bTV държавният главен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.
„През последните месеци има една немалка група хора, които активно се изследваха. Това те правеха в частни аборатории, не обявяваха резултата и не се карантинираха официално“, обясни той.
По думите му е важно ваксинационния процес да продължи устойчиво.
На въпрос дали ще хвърлим маските на закрито Кунчев отвърна:
„Почти няма страна, която да е махнала маските на закрито. Много зависи от мястото и от това колко време стоиш в това закрито пространство. Засега просто махат маските на открито, но не и на закрито. Рано е за такова нещо“, обясни той.
„Миналата година беше по същия начин с ниска заболеваемост на първи юни. Дано обаче да не се повтаря това, което стана наесен. Случилото се в Индия е изключително сериозно“, категоричен е Кунчев.
„Основният причинител на последната вълна беше британският вариант. Слава Богу, не сме засекли внос на бразилския и южноафриканския. В момента цялото ни внимание е насочено натам. Очакваме да видим какво ще се случи“, каза той.
„Както очаквахме, промените в генома не доведоха до нищо по-тежко, при българския щам на вируса“, добави Кунчев.
Според него създаването на КПП-та и затварянето на паркове миналата година не е било добра мярка. „Именно заради това сега нямаше наложени подобни ограничения“, каза той./Блиц.БГ

Още по темата