Има предварително споразумение по въвеждането на

Има предварително споразумение по въвеждането на


Преговарящите от Европейския парламент и Съвета на ЕС постигнаха предварително споразумение за въвеждането на удостоверение за преболедувалите, ваксинираните и изследваните за Ковид-19, съобщават от пресслужбата на Европейския парламент.
Но, заедно с това се уточнява, че това удостоверение няма да бъде предварително условие за свободно движение в ЕС и няма да е документ за пътуване. Също така Европейската комисия ще осигури поне 100 милиона евро за изследвания, за да се намалят сегашните цени на взимането на проба.
Очаква се държавите от ЕС да не налагат допълнителни ограничения за пътуване, като карантина или изследване. Такива мерки ще се прилагат ако това не е необходимо за опазване на общественото здраве.
Договореността предвижда страните членки на ЕС да приемат удостоверенията, които са издадени в други европейски страни за ваксинираните с препарат, разрешен за употреба от Европейската агенция по лекарствата. Държавите ще имат право да решават дали да приемат удостоверения, които са издадени в други страни от ЕС за ваксинирани с препарати, одобрени от Световната здравна организация за спешна употреба.
Тази договореност трябва да бъде одобрена от парламентарната комисията по граждански свободи на 26 май и от Европейския парламент в началото на юни. След това следва одобрение и от Съвета на Европейския съюз.

Още по темата