За първи път от 1988 г. БТА с кореспондент на Олимпийските

За първи път от 1988 г. БТА с кореспондент на Олимпийските


За първи път от 1988 г. Българската телеграфна агенция ще има свой кореспондент за Олимпийските игри в Токио.

Това е Димитър Вельов, от когото ще можем да научим всичко случващо се около българските спортисти.

„Той предава от Токио за БТА със свободен достъп в подкрепа и на всички останали български медии“ – уточни за БАНКЕРЪ генералният директор на Българската телеграфна агенция Кирил Вълчев.

Това е двадесет и първата лятна олимпиада, в която България участва. Тя бе планирана за 2020 година, но поради пандемията от COVID-19 бе отложена за 2021 година. На започналите вчера (23 юли) летни Олимпийски игри България участва с 42-ма състезатели в 12 спорта. Това са: бадминтон, бокс, вдигане на тежести, гимнастика – спортна и художествена, джудо, лека атлетика, карате, спортна стрелба, плуване, борба, кану-каяк и тенис на маса.

Знаменосци на откриването бяха състезателката по спортна стрелба Мария Гроздева и плувецът Йосиф Миладинов.

Жените са значително повече от мъжете – 27 срещу 15, като за първи път от 1936 г. България изпраща толкова малко спортисти на летни Олимпийски игри. Тогава сме имали 23-ма състезатели. За сравнение на миналите Олимпийски игри – през 2016 г. в Рио де Жанейро, страната ни имаше 51 състезатели в 14 спорта, като за разлика от сега тогава се състезавахме в академичното гребане, в колоезденето и във фехтовката, а отборът ни по вдигане на тежести бе изваден заради допинг скандал.

Тогава взехме три медала – Мирела Демирева спечели сребърен на висок скок, а два бронзови си отвоюваха – ансамбълът ни по художествена гимнастика и Елица Янкова в свободната борба до 48 килограма.  

А каква ще е равносметката от тези Олимпийски игри, ще разберем след тяхното завършване – на 8-ми август.

 

 

 

 

Още по темата