Как да увеличим шанса за забременяване?

Как да увеличим шанса за забременяване?

Немалка част от хората смятат, че зачеването не е труден процес и няма да отнеме много време. Истината обаче е, че при над 12% от желаещите рожба двойки може да се срещне проблемно забременяване. Макар че с възрастта шансът жената да забременее намалява, има и други фактори, които влияят негативно – като липса на овулация, хормонален дисбаланс, проблем при щитовидната жлеза, наднормено или поднормено тегло, физиологични или психични бариери и др.

Изминаването на пътя към „добрата новина” невинаги е лесен и е съпроводен с малки стъпки към желания успех за постигане на репродуктивно здраве.

Какво да променим в живота си?

 

Според специалистите шансът за забременяване може да се увеличи най-вече, ако жената направи някои промени в начина си на живот.

Отказване от вредните навици

Вредни навици като тютюнопушене и прекомерен прием на алкохол влияят негативно върху зачеването и затова трябва да се откажете от тях.

Здравословен начин на живот

Храненето е сред важните фактори за повишаване на фертилитета. Затова трябва да бъде увеличен приемът на плодове, зеленчуци и храни като тиквени семки, орехи, риба, киноа, яйца и др. Добре е трансмазнините и кофеиновите напитки да бъдат намалени.

Умереното спортуване, достатъчният сън и поддържането на тегло в нормални граници също са препоръчителни.

Намаляване на стреса

Някои проучвания сочат, че най-малко 30% от проблемните случаи на забременяване се дължат на прекомерния стрес. Той провокира различни реакции, като основно страда хипоталамусът, регулиращ секрецията на женските хормони. Стресът може да стане дори причина за преустановяване на овулацията за неопределено време. Снемането му трябва да бъде сред мерките за повишаване на шансовете за зачеване.

Следене на овулацията

Овулацията представлява процес на отделяне на зряла яйцеклетка, готова за оплождане. Всяка жена има субективни усещания, които показват, че е в овулация: болки в таза, генитално кървене и др., а за обективни се считат промените в телесната температура или в цервикалната слуз. Съществуват и тестове за фертилизационен мониторинг, а най-сигурно е ултразвуковото изследване.

Прием на хранителни добавки

Наред с балансираното и здравословно хранене, всяка жена, взела решение за бременност, трябва да започне прием на фолиева киселина. Хранителни добавки, допринасящи за повишаване на фертилитета, могат да се приемат след консултиране с акушер гинеколог.

Какви изследвания се правят за установяване на проблемно забременяване?

Освен гинекологичните прегледи и проследяване на овулацията, жената може да премине и през:

Изследвания на базалните хормони

Между 3-5 ден от менструалния цикъл се изследват хормоните LH, Estradiol и FSH, а Progesteron – при настъпила овулация обикновено през 20-24-ия ден от менструалния цикъл. FSH е хормон, секретиран от хипофизната жлеза и заедно с хормона LH показва яйчниковия резерв. Estradiol-ът е основен естрогенен хормон, а Progesteron-ът е отговорен за подготвянето на маточната лигавица и имплантирането на оплодената яйцеклетка.

Други изследвания

Могат да бъдат назначени, ако е необходимо, и изследвания за микробиологията на влагалищния секрет, тестове за различни инфекции като уреаплазма, хламидии и др., както и онкоцитонамазка.

Най-прецизна диагностика за причините за репродуктивни неуспехи може да бъде направена с ултразвук.

Важно е както жената, така и мъжът да се грижат за интимното си и репродуктивното здраве, за да бъде увеличен шансът за успешно забременяване.

Още по темата