Узакониха правото на Путин да управлява до 2036 г.

Узакониха правото на Путин да управлява до 2036 г.


Руският парламент прие днес закон, който дава на Владимир Путин правото да се кандидатира за още два президентски мандата, предоставяйки му възможност потенциално да остане държавен глава до 2036 г., предаде Франс прес.

Нормативният акт има за цел да приведе „избирателното законодателство в съответствие с новите разпоредби на конституцията“, пише на сайта на горната камара на руския парламент – Съвета на Федерацията. Той бе приет вследствие на конституционния референдум от лятото на миналата година.
Противоречивите законови промени позволяват на 68-годишния руски президент да остане на власт, след като на теория би трябвало да се оттегли в края на настоящия си мандат през 2024 година.

Винаги ще съществува ограничението от два последователни мандата, но „това ограничение не важи за онези, които са заемали поста на държавен глава преди влизането в сила на промените в конституцията“, пише в текста на закона, който на практика занулява мандатите на Владимир Путин.

Станал президент през 2000 г., Путин се оттегли в края на втория си мандат през 2008 г., тъй като нямаше право на трети последователен, а мястото му зае премиерът Дмитрий Медведев. След четири години като премиер Путин отново бе преизбран за президент през 2012 г., припомня АФП.

Още по темата