Румен Радев: Оставка – незабавна и безусловна!

Румен Радев: Оставка – незабавна и безусловна!


„Министър-председателят явно не харесва как е съсипал държавата за последните 10 години и иска да му дадем възможност да я съсипе отново. Иска да вземе цялата държава като заложник за своето собствено оцеляване. Призовавам всички, които милеят за бъдещето на България, да не попадат в капана на Борисов“. Това заяви държавният глава Румен Радев пред насъбралото се множество в центъра на морската столица. Той пристигна във Варна и се срещна с гражданите, протестиращи пред общината, които за пореден ден отстояват държавността в България. Те настояват за оставките на премиера Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев.

Според него целта на Борисов не е рационална нова конституция. „Целта е да не говорим за шкафчета, за корупция, за беззаконие, за полицейщина, за административен  рекет и да забравим това, че му искаме оставката. Изходът е оставка. Искаме незабавна оставка“, категоричен е президентът.

„Що се касае за моите предложения, абсурдно е да ги внасям в един изчерпан като легитимност парламент“, изтъкна Радев.

„Няма как да търсим бъдеще за българите в един парламент с председател, който бе поруган по най-вулгарен начин и то от неговия собствен политически лидер. И който председател не направи нищо, за да си защити личното достойнство.  Българският парламент е бил оглавяван от личности като Петко Каравелов, Стефан Стамболов, Драган Цанков. И ние сме длъжни да защитим достойнството на тези велики българи и да гарантираме нашето бъдеще, като искаме незабавна и безусловна оставка на един парламент, който не само е загубил политическо доверие, той е загубил елементарно достойнство,  и на един министър-председател, който е вече абсолютно невнятен, просто невнятен“, каза още Румен Радев.

По думите му в никакъв случай не трябва да влизаме в капана и да обсъждаме конституционни промени. Това е подмяна на дневния ред. „А той е оставка – незабавна и безусловна”, подчерта няколко пъти президентът Румен Радев.

 „Виждате какво става с хората 40 дни. Българите в много градове у нас и в чужбина скандират „оставка“, каза още Радев.

По думите му най-големият страх на това управление е честни избори с машинно гласуване. За това е това протакане, за това е и тази криза”, посочи държавният глава.

След кратка реч президентът Румен Радев  остана сред протестиращите и изслушваше всекиго поотделно и си говореше с него, отговаряше на конкретно поставения му въпрос.

Малко преди пристигането на президента, пред сградата на местната управа възникна напрежение. Кметът на Варна Иван Портних и областният управител Стоян Пасев бяха освиркани от протестиращите, предаде БНР. Срещу тях хората крещят „Смешни сте“, „Мутри вън“, „Платени сте“, „Долу ГЕРБ“  и „Оставка“.

Сблъсък между привърженици и противници на властта беше избегнат с намесата на полицията във Варна тази вечер. В повод се превърна визитата на президента Румен Радев и анонсираната му среща с участниците в антиправителствения протест в морската ни столица, предаде бТВ. 

Сред скандиращите срещу държавния глава се оказаха кметът Иван Портних (ГЕРБ), областният управител Стоян Пасев и евродепутатът Емил Радев (ГЕРБ/ЕНП). Първоначално не стана ясно в каква функция са пред общината в града. Партийната организация на ГЕРБ във Варна излъчваше контрапротеста на живо във Фейсбук.

След размяна на словесни нападки, полицията се намеси и направи кордон между двете групи.

Още по темата