Турски мафиот обвини вътрешния министър във внос на кокаин

Турски мафиот обвини вътрешния министър във внос на кокаин


Един мафиот, живеещ в изгнание, прави в YouTube разкрития срещу турското правителство. Клиповете му са гледани от милиони в интернет – феномен, който показва, че недоволството на турците нараства, съобщава Дойче веле.

Само за няколко часа видеото е гледано над 6 милиона пъти. То е дълго 77 минути и съдържа нови разкрития на известния турски подземен бос Седат Пекер, който отправя сериозни обвинения срещ турското правителство.

Тежки обвинения срещу високопоставени политици

При това записът, който представлява монолог пред камерата, едва ли може да бъде по-скучно инсцениран: с разкопчана черна риза и златна верижка на врата говорещият е седнал на маса, вероятно в конферентна зала на някой хотел, върху която прилежно е подредена купчинка листа. Предполага се, че това са доказателствата за неговите обвинения срещу високопоставени политици в Турция. Зад него се виждат празни столове и маси.

При нормални обстоятелства никой не би проявил интерес към това видео, казват сестрите Дилсад и Мая. Но в Турция отдавна вече нищо не е нормално. Пред „Тагесшау“ двете учителки, чиито имена са променени, са се наговорили да гледат заедно седмото от поредицата видеа на скандалния турски мафиотски бос.

Пекер вероятно е в Дубай 

Преди три седмици Пекер пусна първото си от серията видеа в YouTube, което до този момент вече е гледано 4,7 милиона пъти. С всяко следващо интересът нарастваше, като шестият запис само за три дни събра 8 милиона гледания. „Той се намира някъде в чужбина, може би в Дубай. Едва ли би рискувал да прави това от Турция, където отдавна щеше да бъде арестуван“, казва Дилсад.

Сюлейман Сойлу

Най-вече турският вътрешен министър Сюлейман Сойлу би имал интерес от това Пекер да спре да говори. В седмото си видео той обвинява министъра, че е замесен във вноса на кокаин от Венецуела в Турция. Ключова роля в този канал играел Еркан Йълдъръм, който е син на бившия турски премиер Бинали Йълдъръм. Пекер твърди, че през януари Йълдъръм-младши, както го нарича на записа, е бил във Венецуела, за да договаря нови сделки с наркотици.

Дълго време правосъдието бездействаше

Мафиотският кръстник призовава турската прокуратура и журналистите в страната да проверят изнесените данни. Но засега турското правосъдие, за което президентът Ердоган с гордост твърди, че е независимо, не вижда основание да се задейства и да провери твърденията на Пекер.

В неделя обаче стана ясно, че е отменена оправдателната присъда на бившия вътрешен министър Мехмет Агар и още няколко обвиняеми за различни убийства през 1990-те години, и че срещу тях ще има нов процес. Агар е един от високопоставените турски политици, срещу които Пекер хвърля тежки обвинения в своите записи.

Ердоган мълчи

Дотук турският президент Ердоган не е взел отношение по въпроса. Вътрешният министър Сойлу се опита в едно интервю да постави под съмнение достоверността на твърденията на Пекер, но постигна точно обратното – интересът към неговите разкрития в YouTube нарасна. 

Проправителствените телевизии и вестници игнорират темата. Но в социалните мрежи се водят бурни дискусии. Мнозина сраняват скандала с турска версия на мафиотския сериал „Narcos“ на Netflix, казва Мая.

Спекулациите за мотивите на Пекер са безброй. В седмото си видео той твърди, че не желае да става депутат. Двете сестри смятат, че по този начин той иска да издейства уволнението на Сойлу, за да може да се върне в страната, след като бъде помилван. Мнозина гледат с тревога на това как вътрешният министър разширява властта си в Турция. Неговото име дори е спрягано като възможен наследник на президента Ердоган.

Расте недоволството срещу политическия елит

Авторитарният стил на управление на Ердоган и неговата икономическа политика среща все по-малко одобрение в Турция. Безработицата и инфлацията растат, турската лира се срива. В актуалните обществени нагласи управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) и дясноекстремистката Партия на националистическото действие (MHP), с която си партнира, заедно могат да разчитат най-много на 40 процента от гласовете на избирателите. Все повече турци вече не вярват, че с този президент начело страната им има бъдеще.

Седат Пекер засега не обвинява лично Ердоган. Според него проблемът се корени в тъй наречената „дълбока държава“. Имат се предвид политици като Сойлу и Агар, които са обвинени в тъмни сделки и нежелание да бъдат решени редица проблеми на страната, като например кюрдският въпрос или проблемите на малцинствата.

Може ли един мафиот да даде лъч надежда на Турция?

Този начин на говорене се харесва на сестрите Дилсад и Мая. Те разбират, че мафиотският бос не е чист като сълза и вероятно на съвестта му лежат тежки престъпления, включително убийства. Но в случая той казва важни за Турция неща, с което дори печели симпатиите им. Двете се надяват достатъчно хора в дясноекстремисткия лагер да видят записите на Пекер, който самият произлиза от средите на националистите. Сега надеждата е, че той ще може да ги накара да размислят. А това, че тъкмо един мафиотски бос се превръща в лъч на надежда за някаква промяна в Турция, е само още едно свидетелство за печалното състояние, в което се намира страната днес, казват двете сестри.

Още по темата