Британската опозиция поиска разследване на разходите на

Британската опозиция поиска разследване на разходите на


Лейбъристката опозиция във Великобритания поиска задълбочено независимо разследване за начина, по който консервативното правителство изразходва средствата на данъкоплатците след обвинения за финансирането на ремонт на апартамента на премиера Борис Джонсън, предаде Франс прес.

Бившата дясна ръка на Джонсън Доминик Къмингс тази седмица заяви в сайта си, че премиерът искал ремонтът да се финансира от частни дарители.

В петък член на правителството заяви, че Джонсън е платил за ремонта „от собствения си джоб“, без обаче да уточни дали той е върнал пари на дарител.

Депутатката лейбъристка Джес Филипс заяви, че партията й ще отправи спешно питане по въпроса следващата седмица в парламента.

Разследването трябва да установи „дали са възлагани договори с есемеси, дали се дават данъчни облекчения с есемеси и дали премиерът използва приятелите си за набавяне на пари за ремонт на апартамента си“, заяви Филипс, имайки предвид размяна на есемеси с индустриалеца Джеймс Дайсън.

Би Би Си неотдавна разкри тази размяна на есемеси, в която Дайсън иска от Джонсън в началото на пандемията „да уреди“ данъчния статут на работниците му, които да дойдат във Великобритания да изработват респиратори. Джонсън отвърнал през март 2020 г.: „Ще го уредя утре! Имаме нужда от вас.“

Тази сутрин правителството отново отрече тези твърдения. „Премиерът е поел разходите за ремонт на апартамента си, това е съвсем ясно“, каза министърката на международната търговия Лиз Тръс, която увери, че Джонсън „през цялото време е спазвал правилата“.

Според нея сегашната афера има за цел да отклони вниманието на британците от „фантастичната работа“, която е свършило правителството в борбата с епидемията от Ковид-19.

Избирателната комисия, която определя правилата за дарения на политически партии и техните разходи, заяви, че води разследване по случая.

Още по темата