Използваните предпазни маски – развъдник на бактерии

Използваните предпазни маски – развъдник на бактерии

Маските, които периодично слагаме на лицето си, без да почистваме, преливат от бактерии. Това показа експеримент на NOVA. Съвместно с учени от Института по микробиология взехме натривки от различни маски.
Екипът ни занесе в Института по микробиология няколко маски. Даваме на учените две от тях – едната е напълно стерилна, а другата – мръсна, съхранявана в дамска чанта, и слагана многократно в обществения транспорт, магазини и аптеки.
Резултатите излизат два дни по-късно.
Мръсната маска буквално прелива от всякакви бактерии, смъртоносни все пак няма.
„Има огромно бактериално съдържание, както очаквахме. Липсват три от най-опасните патогени – салмонела, ешерихия коли и хигиела”, каза директорът на Института по микробиология, БАН Пенка Петрова.
Но и тези, които сега са полепнали по маската, могат да бъдат изключително опасни, уточняват още от БАН. „Има стрептококус, протеус, специес, които при определени обстоятелства могат да бъдат опасни, когато имунната система на човек е отслабена или компрометирана от някакво заболяване”, обясни Иван Иванов от департамента по „Обща микробиология”.
А за да разберем коя страна на маската е по-мръсна, правим отделни натривки, взети и от двете ѝ страни. Отново се изчаква, а резултатът се оказва любопитен – по-мръсна е вътрешната страна.
А причината – именно в нея сами издишваме милиони бактерии, които след това поглъщаме обратно.
„От издишания въздух маската се замърсява от микрофлората на устата, зъбите и храносмилателния тракт на човека”, каза Петрова.
Въпреки резултата, микробиолозите препоръчват носенето на вече използвана маска пред алтернативата да не се слага никаква. Според тях количеството бактерии, които човек би погълнал отново, не е толкова голямо, за да създаде голям риск за здравето. А друго, което научихме от учените – маските от изкуствени материи, които сами шием, не предпазват изобщо./ Вести БГ

Още по темата