Рязко увеличаване на бежанците към ЕС през май

Рязко увеличаване на бежанците към ЕС през май

Броят на бежанците, опитващи се да влязат в ЕС, е нараснал рязко през май по данни на европейската гранична служба Фронтекс, предаде ДПА.
През май са засечени близо 4300 неразрешени пресичания на границата по основните миграционни маршрути. Това е близо три пъти повече от равнището през април, отбелязват сайтове на медийната група „Функе“.
През април броят на пристигащите отбеляза рекорден спад поради коронавируса. За периода от януари до май са отбелязани 31 600 нелегални пресичания на границата – спад от 6 на сто спрямо първите пет месеца на миналата година.
Миграционният път през Турция и Гърция е бил най-активен по данни на Фронтекс. Граничната служба е отбелязала по него 12 700 случая от януари до май, с 28 на сто по-малко от миналата година.
За същия период други 3700 бежанци са влезли в Европа, достигайки до Испания през Мароко. Това е по-малко от половината от броя за същия период миналата година.
По други пътища цифрите за последните пет месеца са по-високи, отколкото миналата година. През Западните Балкани са преминали над 6900 души, което е годишно повишение от над 50 на сто. През централната част на Средиземно море са преминали 5500 души или близо три пъти повече спрямо същия период на миналата година./Новините БГ

Още по темата