Разбиха престъпна мрежа за продажба на фалшиви ваксини срещу COVID-19

Разбиха престъпна мрежа за продажба на фалшиви ваксини срещу COVID-19

Повече от 80 души са били задържани от китайските власти, след като било установено, че участват в престъпна мрежа за продажба на фалшиви ваксини срещу новия коронавирус. Мрежата е била в активност от септември м.г.
По информация на в-к „Global Times“ по време на акцията са били иззети над 3000 дози от неистинския препарат. Според източници до разследването престъпната група е функционирала в няколко китайски града, включително и в столицата Пекин.
Фалшивите ваксини представлявали спринцовки, предварително напълнени с физиологичен разтвор, и били продавани на високи цени. По думите на експерт ваксините не оказвали абсолютно никакъв ефект върху вируса, нито били опасни за здравето на хората, което подсказвало, че задържаните са целели да изкарат единствено пари от дейността си, но не и да застрашат нечий живот.
Част от ваксините не били предназначени само за вътрешния пазар, тъй като имало и такива, които били продавани и в чужбина.
На 28 януари китайската фармацевтична компания Синовак, която разработва една от ваксините срещу COVID-19, алармира властите, че има информация за „компании и лица, които произвеждат фалшиви ваксини, използвайки подправени документи с името на Синовак, за да продават по-лесно извън Китай“. / Novini.bg
 

Още по темата