Навални е осъден на три и половина години затвор

Навални е осъден на три и половина години затвор


Руски съд осъди критика на Кремъл Алексей Навални на три и половина години затвор, след като постанови, че той е нарушил изискванията на условната си присъда. Съдът обаче добави, че от срока на присъдата ще бъде приспаднато времето, прекарано от него преди това под домашен арест, предаде Ройтерс.

Навални, един от най-големите критици на руския президент Владимир Путин, беше арестуван на руската граница на 17 януари, след като се завърна от Германия, където се възстановяваше от отравяне с бойно отровно вещество.

От обкръжението на Навални призоваха привържениците си незабавно да протестират в центъра на Москва срещу решението на съда.
Адвокатът на Навални заяви, че опозиционният политик ще обжалва решението.

Преди произнасянето прокурорът по делото поиска условната присъда на Навални за мошеничество от 2014 г. да бъде заменена с ефективна, като се аргументира, че подсъдимият многократно е нарушавал условията по нея.

Адвокатите на опозиционера напомниха, че изпитателният срок по присъдата е изтекъл и следователно делото трябва да бъде прекратено.

Самият Алексей Навални обяви, че делото „Ив Роше“ е изцяло изфабрикувано. И че според Европейският съд за правата на човека дори няма състав на престъпление.

Той изтъкна, че руската държава вече му е изплатила компенсация за нарушаване на правото му на справедлив процес, с което фактически е признала решението на европейския съд.

В съдебната зала присъстваха дипломати от около 20 държави, сред които Австрия, България, Великобритания, Латвия, Литва и Полша.

С днешното решение на Московския съд срещу Алексей Навални властите в Русия изпращат послание, че правата на руснаците не са достатъчно защитени. Това се посочва в изявление на комисаря по човешките права към Съвета на Европа Дуня Миятович.

По нейните думи съдебното решение се отразява на целостта на европейската система за защита на човешките права. Миятович отбелязва, че Навални днес отново е лишен от свобода по обвинения, чиито основания бяха отхвърлени от Европейския съд по правата на човека.

Комисарят допълва, че днешното съдебно решение е в противоречие с международните задължения на Русия в областта на човешките права. Тя добавя, че Навални изобщо не е трябвало да бъде задържан, нито съден.

Още по темата