Румънският парламент е одобрил новото дясноцентристко коалиционно правителство

Румънският парламент е одобрил новото дясноцентристко коалиционно правителство


Флорин Къцу оглавява коалиционно правителство, което включва представители на Национално-либералната партия, Съюз за спасение на Румъния-ПЛЮС и Демократичния съюз на унгарците в Румъния.

Румънският парламент е одобрил състава на новото дясноцентристко коалиционно правителство, съставено от премиера Флорин Къцу, съобщава Аджерпрес.
„За“ новия кабинет са гласували 260 депутати, а 186 са били „против“ при тайното гласуване.
За одобрение на правителството са били необходими гласовете на 228 народни представители.
Флорин Къцу, който е на 48 г., досега беше финансов министър. Той оглавява коалиционно правителство, което включва представители на Национално-либералната партия, Съюз за спасение на Румъния-ПЛЮС и Демократичния съюз на унгарците в Румъния.
„Аз, като бъдещ премиер, и цялото правителство, ще изпълним дълга си пред гражданите на Румъния, независимо дали са гласували за нас или не. Ще направим всичко, което е по силите ни, за да постигнем двете цели, които сме си поставили: да минем възможно най-бързо и най-добре през здравната криза и да изправим на крака икономиката“, заяви Къцу преди гласуването.
Парламентарните избори в Румъния, които се проведоха на 6 декември, бяха спечелени от Социалдемократическата партия, но президентът Клаус Йоханис, който по Конституция връчва мандата за съставяне на правителството, обяви, че десните партии имат мнозинство и социалдемократите ще останат извън управлението.
Румъния и България

имат обща граница, която е с дължина 631 км и в по-голямата си част върви по река Дунав. С Румъния имаме много добри икономически връзки. Расте положителното търговско салдо като за деветте месеца то вече е 482.4 млн. лева в полза на България. Търговско-икономическите връзки със северната ни съседка са много активни. В основата са големият брой фирми, които са инвестирали у нас, както и българските компании, които имат бизнес в Румъния. Стокообменът през този период е на стойност 6.87 млрд. лева. И износът, и вносът обаче са намалели. Експортът е на стойност 3.23 млрд. лева, докато импортът – 2.77 млрд. лева. 

 

Парламентът на Румъния 

е двукамерен: Сенат със 137 члена и Камара на депутатите с 314 члена. Общо 18 допълнителни места в Камарата на депутатите са запазени за представители, избрани от 18-те официално признати и регистрирани в Румъния малцинства. 

В правомощията на президента на Румъния е да определи кандидат за министър-председател след консултации с политическата партия, която има абсолютно мнозинство в парламента или, ако няма такава, с партиите, представени в парламента. След това министър-председателят на свой ред си избира министри, а съставът на правителството се подлага на одобрение от парламента. 

Правителството, заедно с президента, представлява изпълнителната власт в държавата.

Още по темата