Байдън започва да управлява, отменя решения на Тръмп

Байдън започва да управлява, отменя решения на Тръмп

Новият президент на САЩ Джо Байдън, който днес трябва да встъпи в длъжност, обяви, че незабавно ще прекрати редица политики на предшественика си Донлад Тръмп, включително забраната за пътуване от някои предимно мюсюлмански страни и отказването от Парижкото споразумение за климата.
Байдън ще се съсредоточи и върху събирането на семействата, разделени на границата между САЩ и Мексико.
Освен това той планира да превърне носенето на предпазни маски в задължително за американските граждани на публични места поне за първите 100 дни, в които заема Овалния кабинет.
Също така Байдън ще прекрати осъществяването на един от най-големите проекти с частно финансиране в САЩ – нефтопроводът „Кийстоун” още в първия си ден на управление.
Тръбата трябва да пренася суров петрол, извлечен от канадски нефтени пясъци на разстояние близо 1 900 км от канадската провинция Албърта до Небраска. Оттам нефтът ще тече по вече изградените тръбопроводи към рафинериите на брега на Мексиканския залив.
Еколози и индиански племена, през чиито земи минава нефтопроводът, яростно се съпротивляват на изграждането му.
През 2019 г. Тръмп отмени ветото на своя предшественик Барак Обама, който спря законопроекта за одобрение на строителството през 2015 г. Прогнозната стойност на съоръжението е 8 млрд. долара.
Байдън се ангажира да направи борбата с изменението на климата основен приоритет на своята администрация.
Премиерът на Албърта, Джейсън Кени, коментира, че е „дълбоко загрижен” от информацията за плановете изграждането на нефтопровода да бъде спряно. Ако това се случи, властите в канадската провинция обмислят предприемане на съдебни действия.
Извличането на петрол от нефтени пясъци е доста по-скъпо и енергоемко от конвенционалния добив. А според „Грийнпийс” въглеродният отпечатък е с 30% по-висок.
Байдън обаче не планира да прекрати забраните за пътуване до САЩ наложени заради ковид-19. Тръмп издаде заповед за отмяната им, но те ще бъдат удължени с встъпването в длъжност на новата администрация.
Джен Псаки,говорител на Байдън, коментира: „По съвет на нашия медицински екип администрацията не възнамерява да отмени тези ограничения на 26 януари. Всъщност ние планираме да засилим мерките за обществено здраве около международните пътуване с цел допълнително ограничаване на разпространението на ковид-19. По думите на Псаки, с „по-заразните варианти, които се появяват по света, не е моментът да се премахват ограниченията за международни пътувания”.
Какво прави Тръмп в последния си ден в Белия дом? Официално той „ще работи от рано сутринта до късно вечерта. Ще провежда много разговори и ще има много срещи”.
Едно е ясно, че Тръмп няма да се срещне с Байдън, каквато е традицията при предаване на щафетата на властта на следващата президентска администрация. Очаква се Тръмп да подпише редица заповеди за помилване. Като сред помилваните може да е и обвиненият в шпионаж и живеещ в момента в Русия бивш ИТ експерт на ЦРУ Едуард Сноудън.
Много хора в САЩ си задават и въпроса дали Тръмп ще помилва себе си за спорните си действия като президент. Не е ясно дали той планира да направи това или дори дали такъв акт е законово възможен. В момента срещу него тече процедура за импийчмънт, която ще продължи. Той е обвинен в подстрекаване на тълпата, която атакува сградата на Конгреса на 6 януари./Вести БГ

Още по темата