Свлачище събори къща в Смолян, 11 души пострадаха

Свлачище събори къща в Смолян, 11 души пострадаха

11 души пострадаха при свличане на земна маса върху къща в Смолян.
Седем от пострадалите са деца. Едното от тях – осемгодишният Александър, има най-сериозни наранявания и е настанен в смолянската болница. Другите са прегледани и изписани, предаде БНТ.
Обитателите на рухнала през нощта къща в Смолян ще бъдат настанени в общински жилища, съобщи общинският пресцентър. При спасителна акция от руините на къщата са изведени 12 души, а двама са настанени в областната болница, информира БТА.
Постройката в ромския квартал на Смолян се срути след обилните валежи, паднали в областта. Активирани свлачища, паднали подпорни стени, преливане на реки и наноси по пътната инфраструктура са част от последиците от дъждовете. Нивото на р. Арда се е повишило с около 2 метра, а на р. Черна в пределите на областния град – с около 1-1.30 м, според данни на областната администрация.
Дистанционни уроци на ученици от Рудозем са били отменени днес преди обяд заради прекъсната интернет връзка, след като пороите са скъсали оптичния кабел, който свързва града в глобалната мрежа.
Нивото на реката в Устово се е повишило с над метър и е близо до преливане. В различни участъци в областния град има паднали камъни. В с. Еленска е активирано свлачище, което създава рискове за 3 къщи, според данни на областната пресслужба. Автомобил е затиснат при падане на подпорна стена в Мадан, но пострадали хора няма.
Започнало е контролирано изпускане на яз. „Цанков камък“.
Частично бедствено положение е обявено в община Доспат заради наводнение в с. Барутин и активирани свлачища в селата Късак, Любча и Бръщен./Вести БГ

Още по темата