Учен от Станфорд: SARS-коронавирусите еволюират към по-смъртоносни, играем опасна игра с COVID-19

Учен от Станфорд: SARS-коронавирусите еволюират към по-смъртоносни, играем опасна игра с COVID-19

Тенденцията при SARS-коронавирусите е да еволюират към по-опасни, а не към по-безобидни. Това заяви в интервю за БНР Георги Маринов от Департамента по генетика в Университета в Станфорд.

„В момента си играем много опасна игра с COVID-19. Според опита от предишния SARS-вирус и наблюденията от 18 месеца насам в реалния живот, тенденцията при SARS-коронавирусите, е да еволюират към по-опасни, а не към по-безобидни“, коментира Маринов.

Данните показват недвусмислено, че със сегашните ваксини след 6-8 месеца неутрализационната активност спрямо най-променените до момента щамове – южноафриканския и танзанийския, е почти нулева и човек трябва да се ваксинира отново, заяви Георги Маринов. Той съветва „който се е ваксинирал януари, да се ваксинира отново септември-октомври“.

Според него антигенно различните варианти на вируса могат да се окажат проблем за ваксините.

„Ще е проблем да се създават ваксини, специфични за всеки един от тях. Най-вероятно ще трябва да се задоволим с по-малка ефективност на ваксината, но с използване на оригиналната ваксина. Тя ще дава най-широка защита спрямо всички съществуващи варианти.“

В бъдеще ще се работи върху т.нар. панкоронавирусни ваксини, оптимистично това ще се случи към края на 2022 г. и началото на 2023г., уточни Георги Маринов.

Това е вторият SARS вирус в човешката популация. Първият е бил изучаван много внимателно, например с експерименти за серийно предаване при мишки, допълни експертът.

В началото на този експеримент вирусът е бил безобиден за мишките, но след многократни серийни предавания – 15 до 30, е еволюирал в летален (смъртоносен) за тези животни.

„В момента чрез отказа си да спрем предаването повтаряме този експеримент с човешката популация“, подчерта Маринов.

Ваксинацията според него е мощно оръжие за редуциране на разпространението и за евентуалното елиминиране на вируса.

„Но самата ваксинация може като нищо да селектира много по-смъртоносен вирус. Има такива примери, класически“, посочи експертът.

Той даде пример с болест по кокошките в миналото, при която ваксинация е довела до превръщането й в летална. В началото тя е убивала 1-2% от заразените кокошки през 60-те години. След появата на ефективна, но нестерилизираща ваксина през 70-те, кокошките били предпазени от тежко заболяване, но не и от предаване.

„И в рамките на няколко десетилетия чрез това серийно предаване и селективния начин, който самата ваксина е оказала, се е стигнало дотам, че вирусът е станал 100% летален. Ваксината до момента е ефективна, кокошките, при които тя работи, не се разболяват тежко, но при тези кокошки, които не са ваксинирани, вирусът е 100% летален.“

Този пример показва, че под селективното въздействие на ваксините определени вируси в миналото са еволюирали към много по-опасни, посочи още експертът.

Offnews.bg

Още по темата