Жив е той: 152 години безсмъртие-Хаджи Димитър!/ВИДЕО/

Жив е той: 152 години безсмъртие-Хаджи Димитър!/ВИДЕО/

152 години от гибелта на Хаджи Димитър отбелязаха днес тържествено на връх „Къдрафил“. Архиерейският наместник на Карловска духовна околия отец Марко Тодоров отслужи панихида в памет на героя. Организаторът в лицето на кмета на община Брезово Христо Енков приветства дошлите да се поклонят пред паметта на войводата. Енков награди участниците в Четвъртия национален туристически поход от Бузлуджа до „Къдрафил“ „Последният път на Хаджи Димитър“ и на участниците във въстановките.
Христо Недялков разказа пред камерата на ПБ Новинар за мисията, с която е бил натоварен.
Проф. Пламен Павлов говори за важните исторически факти и изключителната роля на Хаджи Димитър в миналото на Родината ни.
В събитието участваха военнослужещи от 61 Стрямска механизирана бригада и ученици от гвардейския отряд на училище „Васил Берон“ Велико Търново. Единадесетоклаксникът Десислав Христов говори за чувството да си българин, да познаваш историята си и да обичаш Родината си.
Честването завърши с въстановка, възпроизведена от родолюбиви българи, дошли на гроба на Хаджи Димитър от цялата страна.
Събитието уважиха народните представители Борис Ячев и Петър Петров, заместник-кметовете на община Брезово Петър Петров и Иван Тачев, заместник-кметът на община Карлово Николай Цветков, бригаден генерал Деян Дешков-командир на 61 Стрямска бригада Карлово, много родолюбиви българи.
 
 

Още по темата