Русия предупреди за ответни мерки заради изгонване на дипломат от София

Русия предупреди за ответни мерки заради изгонване на дипломат от София


Посолството на Русия в България определи като безоснователно експулсирането на главата на представителството на Министерството на отбраната на Руската Федерация.

В позиция, публикувана на Фейсбук страницата на посолството, се посочва, че подобни действия не спомагат за развитие на диалога между двете страни във военната сфера, както и за укрепване на стабилността в Черноморския регион.

Руската страна си запазва право за ответни мерки, се посочва в позицията на руското посолство.

По-рано през деня Министерството на външните работи на България обяви за персона нон грата дипломат от руското посолство в София и му даде 72 часа срок да напусне страната. Причината са действия, несъвместими с дипломатическия му статут. Нота с това съдържание бе връчена на зам.-ръководителя на дипломатическата мисия, който бе извикан в сградата на МВнР.

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева получи писмо от главния прокурор Иван Гешев, че в рамките на досъдебно производство е установено как въпросният дипломат е събирал информация, представляваща държавна тайна.

Тъй като извършителят се ползва с имунитет по Виенската конвенция за дипломатическите отношения, досъдебното производство е прекратено.

В хода на разследването по досъдебното производство е установено, че в периода от 2017 г. до настоящия момент пореден гражданин на Руската федерация е осъществявал разузнавателна дейност, при която е била събирана военна информация, в т. ч. за числеността за разполаганите на територията на България по време на учения военнослужещи от САЩ. Целта е била информацията, представляваща държавна и служебна тайна, да бъде предадена на руското военно разузнаване в Москва. За реализирането на незаконната си дейност руският гражданин е осъществявал контакти с български гражданин, който е имал достъп до съответната класифицирана информация. На него е била обещавана и предоставяна финансова облага, съобщават от държавното обвинение.

Посолството на Съединените щати разпространи позиция, според която САЩ подкрепят усилията на България да защитава своя суверенитет и сигурност, включително днешното съобщение за експулсиране на служител на руското посолство заради шпионаж.

Още по темата