Министър Минеков: Бюджетът за култура е „изяден“, ситуацията е ужасяваща

Министър Минеков: Бюджетът за култура е „изяден“, ситуацията е ужасяваща

Бюджетът на Министерството на културата е „изяден“. Това коментира служебният министър на културата проф. Велислав Минеков пред bTV. Той допълни, че задълженията на ведомството са огромни и се равняват на затваряне на всички опери и театри след юли месец.
„Ситуацията в Министерството на културата е ужасяваща, проблемите датират от 15 години назад. Вече започнах работа по решаването на част от тях. Водят се разговори с една тежко пострадала културна общност в България. Тези разговори явно не са били възможни през изминалите години, били са потиснати и така проблемите излизат един след друг, това са бомби, взривове“, подчерта Минеков.
Той каза още, че са започнати законодателни инициативи за промяна на нормативните уредби, ощетяващи културния сектор у нас. „Ние ще представим предложенията си, за да се случи това, за което сме мечтали – за да има тази култура просперитетът, който заслужаваме, за да прекъснем унищожението и корупцията“, категоричен е Минеков.

Слуебният културен министър не даде оценка на своя предшественик Боил Банов, но посочи, че е получил редица сигнали за корупция в министерството.
„Корупцията в МК не е толкова щета в сравнение с щетите, които нанася наоколо. Щетите са върху тези, които създават култура, паметниците на културата. Имам много факти, пък и това са неща, които съм наблюдавал“, каза Минеков./Вестник Марица
 

Още по темата