Протестиращите за право на аборт в Полша: Това е война!

Протестиращите за право на аборт в Полша: Това е война!


Протестиращите вече две седмици за правото на законен аборт поляци обявиха, че няма да се откажат. „Това е война“, обявиха те. 

Демонстрациите започнаха, когато съдът постанови, че абортите на зародиши, страдащи от необратими увреждания (като например синдром на Даун или неизлечими заболявания, водещи до смърт), са незаконни съгласно полската конституция. Това, на практика, означава почти пълна забрана на абортите. След постановяването на решението демонстрациите прераснаха в по-широк антиправителствен протест.

Във Варшава демонстрантите, по-голямата част от които млади жени, размахват плакати с текстове като „Ад за жените“, „Ръцете ви са окървавени“, „Искаме да имаме право на избор“, „Това е война“. 

Полският премиер Матеуш Моравецки повтори призива си за прекратяване на демонстрациите, за да бъде предотвратено разпространението на коронавируса.

„Нека седнем и да преговаряме. Нека нашите конфликти да не бъдат решавани на улицата и нека избегнем още случаи на заразяване“, заяви Моравецки в социалните мрежи.

Протестиращите обаче смятат, че решението на съда е дошло в удобен момент за управляващите и сега се опитват да им „извият ръцете“ с коронавируса.

Полското национално радио съобще миналата седмица за сблъсъци между протестиращи и националисти в центъра на Варшава след опит на множеството да замеря църква с фойерверки, завършил с блокиране на църквата от полиция и националисти. Според крайнодесния лидер Роберт Бакевич националистически групи ще създадат „национална гвардия“ за защита на църкви от протестиращи.

Варшава, управлявана от консервативната партия „Право и справедливост“  от години е в конфликт с Европа заради безпрецедентен натиск върху демокрацията, съдебната система и медиите.

Още по темата