Лекари и фармацевти искат ръст на парите за здраве до 10

Лекари и фармацевти искат ръст на парите за здраве до 10


За надпартиен консенсус за ускорено развитие на здравеопазването призовава инициативата „Заедно за повече здраве“, включваща Българския лекарски съюз, Българския фармацевтичен съюз и Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България.

Партньорите се обърнаха към политическите сили с най-голям шанс да влязат в следващия парламент с призива да загърбят политическите си различия и да се обедният, за да може България да настигне страните от Западна Европа по стандарти в здравеопазването.

Освен това те смятат, че през следващите 5 години страната ни трябва да догони ЕС по отношение на публичните инвестиции за здраве и те да се увеличат от 4.2% на 8% от БВП, или от 6 млрд. до 10 млрд. лв. 

Лекарите и фармацевтите изтъкват, че средната продължителност на живота в страната все още е твърде кратка, а смъртността твърде висока в сравнение със страните от Европейския съюз. За да се променят тези показатели са необходими не само реформи, но и инвестиции в здраве, запазване, надграждане и оптимизация на здравноосигурителния модел, както и държавна политика в областта на професионалното развитие и финансова удовлетвореност на здравните кадри по региони, посочват от „Заедно за повече здраве“.

Те предлагат и създаването на доброволни здравни фондове, които да дофинансират системата.

 

Още по темата