Кирил Петков: САЩ са събрали достатъчно факти за Пеевски и

Кирил Петков: САЩ са събрали достатъчно факти за Пеевски и


Преди да вземат такова крайно решение, САЩ винаги правят един много детайлен анализ и съм сигурен, че явно са събрали достатъчно факти, за да могат толкова крайно да отсечат за тези две личности. Това коментира служебният министър на икономиката Кирил Петков относно новината, че САЩ налагат санкции на Васил Божков и Делян Пеевски, както и още длъжностни лица от България заради корупция.

Ние като българи, много е важно нашите институции да работят и да не разчитаме някой отвън да ни казва тези неща. Така че, това което се случва в момента, нашата цел като служебно правителство е точно това – институциите да работят в полза на обществения интерес. Не може да бъде безконтролно и просто да текат едни пари в различни посоки, заяви още министърът пред БНТ.

На въпрос дали има информация, че ББР е отпускала средства под формата на кредити на Делян Пеевски, министър Петков заяви: Все още нямаме достъп до кредитните досиета на ББР, така че все още не мога да кажа кои са хората, получили кредити в особено големи размери. Никога този тип личности не се финансират директно, обикновено това се случва през други фирми и хора. Но неоспоримите за мен факти, че има някаква връзка, в посока „Булгартабак“ и „Техномаркет“.

Ексминистърът на икономиката Александър Манолев, който заедно със семейството си също попадна под американски санкции, заяви пред bTV, че разбира от медиите за разследването за корупция срещу него и ще коментира, след като се запознае с документите. 

Реакция и сред дипломатите

Санкциите на САЩ са ясен знак, че повече корупцията у нас няма да бъде толерирана. В това е убеден бившият заместник- външен министър Милен Керемедчиев. Той коментира, че това определено не е спонтанно решение, а санкции, по които се работи от много време.

„Съединените щати наистина вече няма да толерират никакви наченки на корупционни практики в България. Така че това е не само политическо послание,което идва от САЩ. Отново излизат наяве не един, не двама бивши български политици и бизнесмени, разбира се този процес е дълъг. От обявяването на тези лица не е въз основа на ден или два проучвания, става въпрос за много сериозни разследвания от страна на американската администрация”, посочи бившият зам.-външен министър Милен Керемедчиев пред NOVA телевизия.

„САЩ многократно ни предупреждаваха, но ние не внимавахме в техните предупреждения. Делян Пеевски не е сам. Става дума за мрежа от отношения и връзки, които са се наслагвали през последните 10-12 години. Ако наистина искаме да дезинфекцираме живота си, трябва да я разградим. ГЕРБ, а не ДПС трябва да се опасяват повече от случващото се, защото те толерираха конструкцията „Пеевски““,  заяви за БГНЕС дипломатът от кариерата Елена Поптодорова, дългогодишен посланик на нашата страна във Вашингтон.

Санкциите, които САЩ наложиха на Делян Пеевски, Васил Божков и Илко Желязков заради тяхната значителна роля в корупцията в България, имат земетръсен ефект, но те не са изненадващи. Тя припомни, че още в първата си публична лекция у нас пред Атлантическия клуб посланик Херо Мустафа е заявила, че със зъби ще се бори с корупцията.

„Бяхме предупредени, но както винаги не внимаваме в предупрежденията, които идват и от Вашингтон, и от Брюксел, и от Венецианската комисия. Тези предупреждения се осъществиха“, каза посланик Поптодорова.

Тя отбеляза, че решението за санкциите не е някакво внезапно хрумване, а резултат на дълго проучване. „Поредица американски посланици в София са алармирали своите администрации и са намирали съответния начин да го подсказват и на българските правителства, че у нас има проблем с корупцията и върховенството на закона“, каза Елена Тодорова и добави: „Настъпи мигът, в който чашата преля. Свързано е и с един прозорец, който се отвори – да се извършат истински промени в определени системи на управление в България“.

Още по темата