Можем да се заразим и с ваксина, но тя ни спасява живота

Можем да се заразим и с ваксина, но тя ни спасява живота


И ваксинираните могат да се заразят с коронавирус. Но ваксините предпазват от тежко протичане на Ковид-19. Колко ефективни са допуснатите ваксини? Колко трайна е защитата? Защо все пак има смъртни случаи след имунизация?

Редовно се появяват съобщения, че дори и ваксинирани хора се разболяват от Ковид-19. Това обаче нито е повод за разочарование, нито пък причина за отказ от имунизация. Защото дори и ако след ваксиниране човек развие симптоми или се окаже с положителен тест за коронавирус, ваксината все още действа: тя предпазва от тежко протичане на болестта и смърт.

Колко ефективни са допуснатите до момента ваксини?

Всички ваксини, които са допуснати до момента от Европейската служба за контрол над лекарствата (EMA) и Американската агенция за контрол над храните и лекарствените средства (FDA), се отличават с висока ефективност.

Двете mРНК-ваксини на Biontech/Pfizer и Moderna имат например ефективност от близо 95%, а векторната ваксина на AstraZeneca по най-нови данни постига ефект от 76%. Това означава, че и след ваксиниране все пак е възможно човек да се зарази с коронавирус. Голямата полза от ваксините обаче се състои в това, че всички те предотвратяват тежките и особено смъртоносните форми на Ковид-19.

Защо се стига до смъртни случаи и след ваксинация?

В Германия все пак има няколко случая на възрастни хора, които въпреки ваксината са развили тежка форма на Ковид-19, а някои дори са починали. Институтът „Роберт Кох“ пише, че има най-вече два фактора, които могат да доведат до Ковид-19 и след ваксинация: ако инфекцията с коронавирус е станала непосредствено преди или в първите дни след ваксинирането, т.е. ваксината не е имала достатъчно време, за да предизвика имунна реакция. А всички документирани досега смъртни случаи са били именно такива. За да се създаде имунитет на организма, са нужни около две седмици, а пълната защита срещу болестта се установява едва след втората доза.

Какво означава „стерилизиращ имунитет“?

Учените правят разлика между „стерилизиращ“ и „функционален“ имунитет. Стерилизиращ имунитет означава, че ваксинираният не може повече да заразява други хора. Първите анализи на резултатите от ваксинациите с препарата на BioNTech/Pfizer в Израел показаха, че хората, които са получили вече и двете дози от ваксината, имат 92% по-нисък риск да предават инфекцията на околните. С други думи – поне по отношение на този препарат е установен висок стерилизиращ ефект срещу най-разпространените вирусни варианти. Не за всички ваксини обаче има надеждни данни по този показател. Предполага се обаче, че техните стойности ще са сходни.

Независимо от всичко това докато не се докаже напълно категорично, че ваксинираните не могат да предават инфекцията на други хора, или докато не се създаде „стаден имунитет“, маските и спазването на дистанция ще си останат необходими мерки.

Т.нар. функционален имунитет се създава от всички ваксини без изключение: те предотвратяват или намаляват риска от появата на тежки симптоми при инфекция с коронавируса. Освен това, ако все пак се стигне до развиване на болестта, което е рядкост, ваксините съкращават значително продължителността на боледуването.

Колко дълготрайна е защитата след ваксиниране?

За нито една от ваксините досега няма категоричен отговор по този въпрос. На него ще може да се отговори едва след няколко месеца или дори години.

Как действат ваксините срещу различните мутации?

Различните ваксини реагират по различен начин на отделните мутации. Особена тревога създава бразилската мутация P.1, която предизвика масови инфекции в Бразилия – дори на хора, които вече веднъж са били заразени или дори ваксинирани. Южноафриканската мутация B.1.351 също може да заразява ваксинирани. Това беше доказано например по отношение на ваксината на AstraZeneca.

Но и в този случай медиците смятат, че ваксините помагат поне за по-леко преминаване на болестта, което намалява значително броя на хората, нуждаещи се от интензивни грижи.

Още по темата